Euro Bölgesinde Perakende Satışlar Geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro Bölgesinde Perakende Satışlar Geriledi
Doviz.com
06.02.2018 10:08

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat’ın Pazartesi günü yayımladığı Aralık ayı Perakende Satış verilerine göre, mevsimsel etkilerden arındırılmış perakende satış hacmi Aralık ayında bir önceki aya göre, Euro Bölgesinde %1,1 ve AB Bloğunda  %1.0 geriledi.    Kasım ayında ise perakende satış hacmi Euro Bölgesinde %2.0 ve  AB Bloğunda %2.1 artış göstermişti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre ise takvim etkisinden arındırılmış perakende satışlar, Euro Bölgesinde %1.9  ve AB Bloğunda %2.4  artış gösterdi.

 Ortalama perakende satışlar 2017 yılında, bir önceki yıla göre hem Euro Bölgesi ve hem de AB Bloğunda %2.6 arttı.  

Ülkeler ve Sektörlere Göre Aylık Değişim  

Euro Bölgesi’nde  perakende satış hacminin Aralık ayında bir önceki aya göre %1,1 gerilemesinin nedeni, benzin satışlarında %1,5, gıda dışı ürünlerin satışında %1,2 ve gıda, içecek ve tütün ürünlerinin satışında %0,7 düşüş kaydedilmesi oldu. 

 

AB Bloğunda ise perakende satış hacminin Aralık ayında bir önceki aya göre %1,0 gerilemesinin nedeni, gıda dışı ürünlerin satışında %1,1, gıda, içecek ve tütün ürünlerinin satışlarında ve benzin satışında %0,7 düşüş kaydedilmesi oldu. 

Perakende satış hacmi en çok gerileyen üye ülkeler Lüksemburg (%6.2), İrlanda (%2.7) ve Slovenya (%2.3) olurken,  en çok yükselen ülkeler ise Malta (%3.1%), Estonya (%1.8) ve Romanya (%1.3) oldu.

Ülkeler ve Sektörlere Göre Yıllık  Değişim  

Euro Bölgesi’nde perakende satış hacminin Aralık ayında bir önceki aya göre  %1.9 artış göstermesinin nedeni gıda dışı ürünlerin satışında %2.7, gıda, içecek ve tütün ürünlerinin satışlarında %1.3 artış ve benzin satışında %0.8 gerileme kaydedilmesi oldu.  AB Bloğunda ise perakende satış hacminin Aralık ayında bir önceki aya göre  %2.4 artış göstermesinin nedeni gıda dışı ürünlerin satışında %3.7, gıda, içecek ve tütün ürünlerinin satışlarında %1.2 artış ve benzin satışında %0.4 gerileme kaydedilmesi oldu.  

Perakende satış hacmi en çok artan  üye ülkeler Malta (%12.4), Romanya (%10.1) ve Polonya (%9.2) olurken, perakende satış hacmi en çok gerileyen üye ülkeler,  Lüksemburg (%20.7) ve Belçika (%2.5) oldu.

Etiketler: euro
REKLAMI KAPAT X