Eurochambres: Küresel ekonomiyi zorlu bir yıl bekliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Eurochambres: Küresel ekonomiyi zorlu bir yıl bekliyor
Doviz.com
25.01.2023 13:52

Çarşamba günü yayımlanan Eurochambres Küresel Ekonomi Anketi'ne göre uluslararası iş dünyası, 2023 yılında jeopolitik gerilimler ve yüksek enflasyonun küresel ekonomiyi zorlamasını bekliyor.

Dünya ekonomik çıktısının yaklaşık %70'ini temsil eden ticaret ve sanayi kuruluşlarının yanıtlarına dayanan rapor, bu yıl küresel ekonomi için en önemli zorlukların uzun süreli jeopolitik gerilimler ve istikrarsızlık olduğunu gösterdi.

Eurochambres Başkanı Luc Frieden, Reuters'e yaptığı açıklamada "Kısa vadede zor bir ekonomik yıl bekliyoruz." dedi.

"Enflasyon hala çok yüksek" diyen Frieden, yıl ilerledikçe ana etkenler olan enerji fiyatları ve tedarik zinciri sorunlarında iyileşme olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'tan katılımcılar ise gıda ve enerji fiyatlarındaki artışla yükselen enflasyonu en önemli zorluklar arasında gördü.

Enerji güvenliğinin Avrupa Birliği için özel bir endişe kaynağı olduğunu belirten Frieden, Avrupa'nın krizle başarılı mücadelesine rağmen Avrupalıların birlikte yapabileceği daha çok şey olduğunu söyleyerek, "Avrupa zor bir durumda olmaya devam ediyor, güçlü bir büyüme göremiyoruz." ifadelerini kullandı.

Ayrıca ankette, katılımcılara 2023 yılı için ülkelerinde veya bölgelerinde reel gayri safi yurtiçi hasıla büyümesine ilişkin beklentileri soruldu ve bu beklentiler Uluslararası Para Fonu'nun tahminleriyle karşılaştırıldı.

ABD'li ve Çinli katılımcılar IMF ile benzer reel GSYH büyüme tahminlerinde bulunurken; İngiliz Ticaret Odaları'nın %1,3'lük ekonomik daralma tahmini, IMF tarafından öngörülen %0,3'lük büyümeden çok daha kötümser oldu.

Euro Bölgesi'nde tahminler ise ülkeden ülkeye değişmekle birlikte büyük ölçüde IMF ile uyumlu gerçekleşti.

2023 Eurochambres küresel ekonomi anketi, 2022 yılının kasım ve aralık aylarında gerçekleştirildi.

REKLAMI KAPAT X