Ev hanımlarına prim desteğinde son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ev hanımlarına prim desteğinde son durum
Doviz.com
02.02.2024 12:00

Ev hanımlarının sigortalılığı ve emekliliği ile ilgili düzenlemede çalışmalara başlandı. Düzenlemenin 5 yıl içinde hayata geçirileceği bildirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programda ev hanımlarının sigortalılığı ve emekliliği ile ilgili çalışmanın başladığını kamuoyuna duyurmuştu.

Ev hanımları mevcut sistemde sosyal güvenlik sistemine dahil olup düzenli prim ödeyerek emekli olabiliyor. Bugünkü asgari ücret üzerinden hesaplandığında, isteğe bağlı sigorta yaptıracak ev hanımları aylık en az 6 bin 400 TL prim ödemesi gerekiyor. Primlerini yüksekten ödemek isteyenler ise aylık en fazla 48 bin TL üzerinden sigortalı olabiliyor.

İsteğe bağlı sigorta yaptıran ev hanımları da Bağ-Kur kapsamında değerlendiriliyor ve bu şartlara göre emekliliğe hak kazanıyorlar. İsteğe bağlı sigortalı olunduğunda emeklilik için 9 bin gün prim ödenmesi ve 58 yaşının doldurulması gerekiyor.

Ev hanımları için yeni emeklilik sisteminde ise primin 3’te 1’ini devletin karşılaması bekleniyor.

Hürriyeti yazarı Noyan Doğan ise yeni düzenlemeyle nelerin değişeceğini yazdı.

Bugünkü asgari ücret üzerinden hesaplandığında isteğe bağlı sigorta yaptırarak, aylık 6.400 lira prim ödeyecek ev hanımının, priminin 2.133 lirasını her ay devlet karşılayacak; böylece ev hanımının ödeyeceği aylık prim 4.267 liraya düşecek. Asgari ücret arttıkça devletin prim katkısı da bu oran da artacak.

Yeni yapılacak düzenlemelerden biri de Bağ-Kur’luların prim gün sayısının SSK’lılarla eşit hale getirilip prim gün sayısının 9 bin günden, 7 bin 200 güne düşürülmesi.

Bu şartlarda bugün Bağ-Kur statüsünde 9.000 gün prim ödeyerek, 58 yaşında emekli olacak ev hanımı, 7.200 prim günle (20 yıl) daha erken emekliliğe hak kazanmış olacak.

REKLAMI KAPAT X