Ev sahibi ve kiracılar için yeni dönem yarın başlıyor!

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ev sahibi ve kiracılar için yeni dönem yarın başlıyor!
Doviz.com
31.08.2023 08:55

Yarın itibarıyla kira ve kat mülkiyeti hukuku kaynaklı uyuşmazlıklarda yeni zorunlu ara buluculuk dönemi başlayacak. Buna göre ara bulucu süreci en fazla 1 ay sürecek ve ara bulucuya gitmeden dava açılamayacak.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, ara bulucu uygulamasına ilişkin Milliyet’e şu ifadeleri kullandı:

“Artık bundan sonraki süreçte kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıklarının hızlı çözülmesi amacıyla ara buluculuk sistemi uygulamaya geçildi. Komşuluk ilişkilerinden dolayı anlaşmazlıklar, ortaklıktan dolayı anlaşmazlıklar, buna benzer yine kat malikleri ve site yönetimleri arasındaki anlaşmazlıklar mevcut.

En önemlisi ise kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıklarıdır. Bunun hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması için adım atılıyor. Şu anda açılan bir davanın ilk duruşma günü bile 1 yılı buluyor. Karara bağlanması, temyize gönderilmesi 2-3 yıl sürebiliyor. Bu da ev sahipleri ve kiracılar adına büyük mağduriyetler oluşturabiliyor. 2-3 yıl insanların maddi ve manevi yıpranmaması için uyuşmazlıkların ara bulucu ile çözülmesi isteniyor.

Eğer bir anlaşmazlığınız varsa 1 Eylül itibarıyla ara bulucuya gitmeniz gerekiyor. Burada ara bulucu çözüm bulacak anlamına gelmiyor, ancak bazı konularda uzman eşliğinde bir araya geldiğinizde çözülebilecek konular da var, mahkemelerde çok ciddi iş yükü var. Bunların hızlı bir şekilde çözülmesi ve iş yükü yüklenmemesi önemli olacaktır.”

İLGİLİ HABER Ev sahibi ve kiracılar için yeni dönem: 12 soruda merak edilenler Ev sahibi ve kiracıları kapsayan yeni dönem 1 Eylül'de başlıyor. Buna göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan yasal çalışma sonrasında, yaşanan olumsuzluklar için hem kiracı hem de ev sahipleri arabulucuya gidecek.
REKLAMI KAPAT X