Ev ve araç satışında yeni dönem başladı: Sistem nasıl işleyecek?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ev ve araç satışında yeni dönem başladı: Sistem nasıl işleyecek?
Doviz.com
01.11.2023 10:24

Ev ve araç satışında internet ilanları için kimlik doğrulaması bugünden itibaren zorunlu hale geldi. Yeni dönemle birlikte dolandırıcılık faaliyetleri ve yüksek fiyatların önüne geçilmesi hedefleniyor. Peki sistem nasıl işleyecek? İşte detaylar..

Ticaret Bakanlığı, internet sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde vatandaşların mağdur edildiğinin gözlemlenmesi üzerine bazı kararlar almıştı. Buna göre, Resmi Gazete'nin 31 Ağustos 2023 tarihli sayısında yayımlanan düzenlemelerle taşınmaz ticareti ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılmış, 2 aylık da geçiş süreci tanınmıştı.

Söz konusu değişikliklerle; tüketici mağduriyetine yol açabilen sahte ilanların engellenmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve elektronik ortamda hizmet sunan ilan platformlarında yer alan ilan kirliliği ile ilanlardaki bilgi kirliliğinin önüne geçilmesinin amaçlandığı bildirilmişti.​

İLGİLİ HABER İkinci el araç ve gayrimenkul satışında yeni dönem İkinci el araç ve gayrimenkul satışına ilişkin yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı.

"İlanı doğrulama yükümlülüğü getirildi"

Bu kapsamda, bu kurala uygun ilan denetimini yapmakla ilan siteleri yükümlü olacak.

Kişinin kendisine, eşine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da sahibi tarafından yetkilendirilmeyen taşınmaz veya taşıtın ilana konulması da bugünden itibaren yasaklanacak.

Bununla birlikte, emlak komisyoncuları ve oto galericileri de sahip oldukları yetki belgeleriyle doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabilecek.

Düzenlemeler uyarınca, mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Süre uzatılmayacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise ilgili yönetmeliğin 1 Kasım'da yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, emlak ve oto satışlarında sahte isimlerle, sahte hesaplarla fiyatları yükseltmek için yapılan manipülatif çabalara ağır cezalar olduğunu söylemişti.

Bunları yayınlayan ilan sitelerinin bu cezadan sorumlu olacağını vurgulayan Bolat, "Buna göre programlar hazırlamaları gerekiyor. Elemanlarını hazırlamaları gerekiyor. Bu yönetmelik kesinlikle uzatılmayacak 1 Kasım'da yürürlükte olacak." demişti.

Cezalar enflasyon üzerinde artacak, kapatma cezası da gelecek

Bakan Bolat ayrıca torba yasa çalışmasına da atıfta bulunarak, şunları kaydetmişti:

"Bakanlık olarak hazırlıklarımızı yaptık, cezaları artırıyoruz. Zaten enflasyon oranı da belli, onun üzerinde artırıyoruz ve kapatma cezası da gelecek. Hükümetin kanaati bu yönde. Biz de uygulamacı bir kuruluşuz. Kanunla her sektörün yönetmelikleri var. Bir sürü kanunlar, yönetmelikler var. Ticarette kurallara uygun olarak çalışılması gerekiyor. Bu kural ve yönetmeliklere aykırı davranan otomatikman cezaya uğrayacak. Bu, birkaç kere tekrar ettiği takdirde o zaman geçici kapatma süresi gelecek."

İLGİLİ HABER Konut fiyatlarında son 1,5 yılın en yavaş artışı Merkez Bankası (TCMB) 2023 Ağustos ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksini (KFE) açıkladı.
İLGİLİ HABER İkinci el araç fiyatları %8 değer kaybetti: En fazla kayıp hangi segmentte oldu? İkinci el araç platformu VavaCars’ın verilerine göre otomobil fiyatları iki yılın ardından ilk kez eylül ayında düşüş kaydetti. Peki, en fazla değer kaybı hangi segmentte oldu? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X