EYT, Meclis Başkanlığı'na sunuldu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doviz.com
30.01.2023 11:18

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin kanun teklifinin Meclis Başkanlığı'na sunulduğunu belirterek, düzenlemenin detaylarını açıkladı.

Teklifte daha önce kamuoyuna yansıyan konular haricinde herhangi sürpriz bir konu yer almazken, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu’nun verdiği bilgilere göre düzenleme bir yürütme, bir yürürlük maddesi olmak üzere toplam 4 maddeden oluşacak.

İlk etapta 2 milyon 250 bin çalışanı doğrudan ilgilendiren düzenleme, toplamda 5 milyon kişiyi etkileyecek.

Buna göre, düzenleme ile yaşa takılma engeli kaldırılırken, mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini, sigortalılık süresini dolduran herkes mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan emekli olabilecek. Böylece, 8 Eylül 1999 dahil önce sigortalılık süresini götürebilen her bir çalışan yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olacak.

Emekli olduktan sonra 10 gün içinde aynı işyerinde çalışanlar için işverene ise 5 puanlık prim indirimi sağlanacak ve işverenlere tüm çalışanlar için yaklaşık 500 TL destekleme yapılacak.

Ayrıca taşeron olarak çalışanlarla ilgili, emekli olduklarında zorunlu olarak iş akdini fesheden düzenleme yürürlükten kaldırılacak. Taşerondan daimi işçi kadrosuna geçenler, isterse emekli olabilecek, isterse çalışmaya devam edebilecek.

EYT düzenlemesinin en geç haftaya salı veya çarşamba günü yasalaşmasını da öngördüklerini söyleyen Akbaşoğulu ayrıca "Şubat ayında yasalaşması ve Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra çalışanlarımız başvuruda bulunabilir. Şubatta başvuran bütün emeklilerin mart ayında maaşlarını alabilmeleri söz konusudur. Bu konuda herhangi bir endişe söz konusu değildir." ifadelerini kullandı.

REKLAMI KAPAT X