Hürriyet yazarı Noyan Doğan, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinin, sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkisini ve aktif/pasif oranına nasıl yansıdığını kaleme aldı.
Noyan Doğan, konuyla ilgili yazısında, "2022 Aralık sonu itibarıyla 2,01 çalışan ile bir emeklinin maaşı ödeniyordu. Ağustos sonu itibarıyla artık 1,68 çalışan, bir emekliyi finanse ediyor. Ve bu oran son 15 yılın en düşük oranı" ifadelerini kullandı.
Doğan’ın mevcut yapının daha fazla sürdürülemeyeceğini belirttiği yazısından öne çıkanlar ise şöyle oldu:
" SGK, 2023 Ocak-Ağustos dönemi mali rasyolarını açıkladı. Buna göre bu yılın 8 aylık döneminde SGK, 893,1 trilyon liralık prim geliri elde ederken emekli aylığı olarak ödediği toplam tutar ise 875,2 trilyon TL olmuş. Aynı dönemde SGK’ya bütçeden 535,4 trilyon TL transfer gerçekleştirilmiş.
Bu tabloda aktif çalışanlar içinde çırak, stajyer, kursiyerler de var. Bunları çıkardığımızda aktif/pasif oranı 1,50’ye kadar düşüyor. Bu da şu anlama geliyor ki, sosyal güvenlik sisteminde artık 1,50 çalışan, bir emeklinin maaşını ancak ödüyor.
(...)
Bundan dolayı; 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Programı’nda; sosyal güvenlik sistemi kapsamının artırılmasından, tamamlayıcı emeklilik sisteminden, tamamlayıcı sağlık sisteminden, SGK’nın mali yapısının güçlendirilmesinden, aylık bağlama oranından ve emeklilik yaşında değişiklikten, özetle sosyal güvenlikte reformdan bahsediliyor. Çünkü mevcut yapı daha fazla sürdürülemez. Şunu da belirteyim, kimse gönül koymasın ama böyle bir yapıda yeni bir EYT ya da benzeri uygulama beklenmesin derim."