Fed Başkanı Yellen: Fed Komitesi Üyelerinin Beyanatları Kafa Karıştırıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fed Başkanı Yellen:  Fed Komitesi Üyelerinin Beyanatları Kafa Karıştırıyor
Doviz.com
15.11.2017 09:41

Avrupa Birliği Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı  Mark Carney’nın katıldığı Frankfurt’ta düzenlenen 20. Avrupa Finans Haftası kapsamında toplanan bir panelde konuşan Fed Başkanı Janet Yellen, FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi)’ nin 19 üyeye sahip olmasının sağlıklı tartışmalar yapılmasına zemin yarattığını ancak böyle kalabalık bir komitede oybirliğiyle karar alınamadığını, her üyenin kendi görüşlerini medyayla paylaşmasının insanların kafasını karıştırdığını vurguladı.   Yellen, Komite üyelerinin kısa vadeli politika kararları konusunda tahminde bulunmaları ve gelecek toplantıda hangi yönde oy kullanacaklarını açıklamaktan kaçınmaları gerektiğini söyledi.      

Yellen, Fed’in içinden bu kadar farklı sayıda görüşün medyayla paylaşılmasınn kafaları karıştırdığını belirtti.  Bu durumun Fed’in kendisini doğru ifade etmesini zorlaştırdığını belirten Yellen, bu sorunun çözümü için komite üyelerinin öncelikle Fed’in kararının temelindeki mantığı medyayla paylaşması ve  komitenin ekonomik görünüm ile ilgili ortak değerlendirmesini ve izlenecek  muhtemel politikayı detaylı olarak anlatmaları kuralı getirilmişti ancak bu kurallara pek uyulmadığını söyledi. 

Fed Komite üyerlerinin masaya kendi fikirlerini getirdiğini, aralarında tartıştıklarını ve otokratik olmaktan çok uzak bir yönetmle karar aldıklarını belirten Yellen, Fed kararların kamuoyuna daha iyi açıklanması ve iletilmesinin gerekli olduğunu söyledi.  

Gelecek politika toplantısını 12-13 Aralık tarihlerinde yapacak olan Fed’in politika faizlerini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Görev süresi Şubat ayında sona eren Yellen’in görevini Trump’ın adayı  Jerome Powell’ın devralması bekleniyor.  

REKLAMI KAPAT X