Fed faiz kararını açıkladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed faiz kararını açıkladı
Doviz.com
22.03.2023 21:01

Fed, iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından politika faizini 25 baz puan artırdı.

ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren para politikası toplantısının sonunda politika faiz oranını 25 baz puan artırdığını açıkladı. Faiz kararının ayrıca 11 üyenin oy birliği ile alındığı açıklandı.

Piyasaların genel beklentisi de, Fed’in politika faizini 25 baz puan artırması yönündeydi.

ABD Merkez Bankası (Fed) dört toplantıda politika faizini 75'er baz puan artırdıktan sonra aralık ayında 50 baz puan, şubat ayında ise 25 baz puanlık bir faiz artışına gitmişti.

Bu son para politikası toplantısında alınan faiz kararıyla ise politika faizi aralığı yüzde 4,75-5,00 seviyesine yükselmiş oldu.

Faiz kararının ardından gerçekleşen FOMC açıklaması ise bu yıl için bir faiz artırımı daha olacağı sinyalini verirken, önceki toplantı sonrasındaki açıklamada "devam eden faiz artırımlarına" yapılan atıf bugünkü metinde yer almadı. Onun yerine "Belki bir faiz artırımı daha gerekli olabilir" ifadesi kullanıldı.

Yapılan açıklamada ayrıca ABD bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olduğu belirtilirken, bankacılık sistemindeki kargaşanın kredileri sıkılaştırabileceği ve ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı yaratabileceği belirtildi,

Enflasyonun yüksek olmaya devam ettiğini de belirten FOMC, enflason risklerine karşı "oldukça dikkatli" olunacağını vurguladı.

Açıklamada istihdamın toparlanmaya devam ettiği de belirtilirken, "istihdam artışı güçlü" ifadesi de kullanıldı.

Fed yetkilileri faiz kararının ardından ayrıca 3 ayda bir yayımladığı ABD'nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin tahminlerini paylaştı. 

Büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edildi

Buna göre, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri bu yıl ve gelecek yıl için GSYH tahminlerini aşağı yönde revize etti.

Fed'in açıkladığı "Ekonomik Projeksiyon Raporu"na göre, 2023 yılı GSYH beklentisi yüzde 0,5'den yüzde 0,4'e, 2024 yılı için yüzde 1,6'dan yüzde 1,2'ye indirildi. 2025 yılı için beklenti ise yüzde 1,8'den yüzde 1,9'a revize edildi.

Fed yetkilileri uzun dönem GSYH beklentilerini ise yüzde 1,8 seviyesinde sabit tuttu.

ABD ekonomisi 2022 yılının son çeyreğinde öncü verilere göre ise yüzde 2,7 büyüme göstermişti. GSYH ile ilgili nihai sonuçlar ise 30 Mart tarihinde açıklanacak.

İşsizlik tahmini aşağı çekildi

İşsizlik oranı tahmini ise bu yıl için yüzde 4,6'dan yüzde 4,5'e çekildi. Fed yetkilileri 2024 yılı için tahmini yüzde 4,6 olarak bırakırken, 2025 yılı için yüzde 4,5'ten yüzde 4,6'ya revize etti.

Uzun dönem işsizlik tahmini de yüzde 4,0 olarak sabit kaldı.

ABD'de şubat ayı itibarıyla işsizlik oranı yüzde 3,6 seviyesinde açıklanmıştı. İşsizlik oranı ayrıca Covid-19'un etkilerinin zirve yaptığı 2020 Nisan ayında yüzde 14,7 ile tarihi zirvesini görmüştü.

Enflasyonda beklenti yukarı yönlü revize edildi

Bu yıl için çekirdek PCE beklentisi yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ya, gelecek yıl beklentisi yüzde 2,5'den yüzde 2,6'ya çıkarıldı. Yetkililer, 2025 yılı için ise tahminlerini yüzde 2,1 olarak korudu.

Yetkililerin PCE enflasyon beklentileri bu yıl için yüzde 3,1'den yüzde 3,3'e çıkarken, gelecek iki yıl için sırasıyla yüzde 2,5 ve yüzde 2,1 olarak kaldı. Uzun dönem beklentisi de yüzde 2,0 seviyesinde sabit kaldı.

REKLAMI KAPAT X