Fed faiz kararını açıkladı!

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fed faiz kararını açıkladı!
Doviz.com
31.07.2024 21:00

Fed, iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından temmuz ayına ilişkin faiz kararını açıkladı.

ABD Merkez Bankası (Fed) temmuz ayı toplantısı sonrasında politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

Fed son bir yıldır faize dokunmuyor

ABD'de yüksek enflasyon karşısında 2022'de varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlayan Fed, Mart 2022'den bu yana 11 faiz artırımı gerçekleştirmiş ve faiz oranını toplam 525 baz puan artırmıştı.

Bankanın politika faizi, söz konusu artışlarla 2001'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkmıştı.

Son kararıyla Fed, politika faizini üst üste 8 toplantıda değiştirmeyerek mevcut aralıkta sabit bırakmış oldu. Banka, politika faizinde en son Temmuz 2023'te 25 baz puanlık artışa gitmişti.

İlk faiz indirimi ne zaman gelir?

Piyasalar ise bugünkü karar öncesinde Fed’in gevşeme döngüsüne eylül ayında başlamasını bekliyordu.

Buna göre erken saatlerde Fed’in eylül ayında faiz indirme olasılığı yüzde 87,7 olarak fiyatlanıyordu.

Kaynak: CME Fedwatch

Barclays analisti Julien Lafargue ise Fed’in eylül ayında ilk faiz indirimine kapıyı açmasını beklediklerini belirterek, “Piyasalar hâlihazırda eylül ayında 25 baz puanın üzerinde bir indirim fiyatlarken, Fed bu beklentileri geri çevirmekte zorlanabilir.” yorumunu yapmıştı.

Piyasalar ise makro ölçekte Fed’in faiz kararını etkileyebilecek verilerin yanında 5 Kasım 2024 tarihinde gerçekleşecek ABD başkanlık seçimlerinin de Fed’in para politikası üzerinde ne kadar etkili olacağını görmeyi bekleyecek.

Son olarak ABD başkan adayı Donald Trump, Fed Başkanı Jerome Powell'ı başkanlık seçimlerinden önce faiz oranlarını düşürmemesi konusunda uyarmış, Powell'ın görev süresini tamamlamasına ancak "doğru şeyi yapıyorsa" izin vereceğini söylemişti.

Trump’ın para politikasına sözlü müdahalesi ise kararlarının yalnızca ekonominin performansına dayandığını vurgulayan Fed’in bağımsızlığına gölge düşeceği endişelerini artırmıştı. Bu kapsamda Fed'in son bir yılda gerçekleştireceği en kritik toplantı 18 Eylül 2024 tarihinde yapılacak toplantı olacak. Bu toplantı öncesinde başta cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi olmak üzere makro veriler de yakından takip edilecek.

İLGİLİ HABER Trump’ın Fed’in bağımsızlığına gölge düşüreceği endişeleri artıyor ABD başkan adayı Donald Trump, Fed Başkanı Jerome Powell'ı başkanlık seçimlerinden önce faiz oranlarını düşürmemesi konusunda uyardı. Trump, Powell'ın görev süresini tamamlamasına ancak "doğru şeyi yapıyorsa" izin vereceğini belirtti.
Etiketler: fed faiz FOMC jerome powell
REKLAMI KAPAT X