Fed’in favori enflasyon göstergesi ekimde hız kesti

Okuma Süresi: 1 Dakika
Fed’in favori enflasyon göstergesi ekimde hız kesti
Doviz.com
30.11.2023 16:33

Fed’in faiz artışlarında özellikle incelediği enflasyon göstergesi olan Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri (Çekirdek PCE) verisi tahminlere paralel bir şekilde ekim ayında hız kesti.

ABD Ticaret Bakanlığı’na bağlı Ekonomik Analiz Bürosu (BEA) tarafından açıklanan verilere göre ABD'de favori enflasyon göstergesi olarak bilinen Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri (PCE) fiyat endeksi ekimde aylık bazda yüzde 0,2 artış kaydetti.

Beklenti de gıda ve enerjiyi içermeyen endeksin aylık bazda yüzde 0,2 artış gerçekleştirmesi yönündeydi. Bir önceki ay gerçekleşen artış ise yüzde 0,3 seviyesinde olmuştu.

Çekirdek PCE, yıllık kıyaslamada da tahminlere paralel gerçekleşti. Buna göre piyasanın yüzde 3,5 beklediği veri, yıllık bazda yüzde 3,5 artış kaydetti.

Piyasalar bu veriyi Fed’in faiz artırım döngüsünde sona gelmiş olabileceğine yönelik beklentilerin ortasında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sonraki hamleleri için takip ediyordu.

Gıda ve enerji harcamalarını içermeyen çekirdek PCE rakamlarının beklentilere uygun olarak ivme kaybetmesi ise Fed’in faiz artışlarında sona geldiği beklentilerini destekledi.

İLGİLİ HABER Fed üyesinden faiz indirimi sinyali Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonun önümüzdeki üç ila beş ay içinde düşmeye devam etmesi halinde Fed'in faizleri düşürmeye başlayabileceğini belirtti.
REKLAMI KAPAT X