Fed’in Twitter hamlesi: Yeni oluşturulan endeksle piyasa duyarlılığı izlenecek

Okuma Süresi: 1 Dakika
Fed’in Twitter hamlesi: Yeni oluşturulan endeksle piyasa duyarlılığı izlenecek
Doviz.com
24.05.2023 09:00

ABD Merkez Bankası (Fed), Twitter verilerinde Doğal Dil İşleme (Natural Language Processing) yöntemini kullanarak yeni bir kredi ve finansal piyasa duyarlılığı ölçüsü oluşturdu.

Endeksi geliştirenler, tweet'leri bir kelimenin alaka düzeyini belirlemeye yardımcı olan kümeler halinde filtrelemek için bir sorgu oluşturdu.

Endeks böylelikle, 2007 yılına kadar uzanan finansal gelişmelerle ilgili 4,4 milyon tweet'ten oluştu.

Ayrıca Twitter endeksinin şirket tahvili marjları ve Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksi gibi diğer duyarlılık ölçütleriyle "yüksek düzeyde korelasyon gösterdiği" belirtildi.

Fed'den yapılan açıklamada ise Twitter Finansal Duyarlılık Endeksi'nin (TFSI) şirket tahvil marjları, diğer fiyat ve ankete dayalı mali durum ölçütleriyle yüksek oranda ilişkili olduğu, bunun sonucunda bir gecelik Twitter mali duyarlılığının, ertesi gün borsa getirilerini tahmin etmeye yardımcı olabileceğinin görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, "En önemlisi, endeksin ABD para politikası duruşundaki değişiklikleri tahmin etmeye yardımcı olan bilgiler içerdiği görülüyor. Fed Para Politikası Kurulu (FOMC) açıklamasının yayınlanmasından bir gün önce Twitter mali duyarlılığındaki bir bozulma, kısıtlayıcı para politikası şoklarının boyutunu tahmin ediyor. Son olarak, para politikasının beklenmedik bir şekilde sıkılaştırılmasına yanıt olarak duyarlılığın kötüleştiğini belgeliyor." denildi.

Ekonomistler ise endeksin Fed'in belirli bir toplantıda faiz oranlarını ne kadar değiştirebileceği konusunda bilgi vermeyeceğini söyledi.

Etiketler: fed Twitter endeks
REKLAMI KAPAT X