Fed/Kashkari: Fed bu yıl en fazla 2 faiz indirimi yapacak

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fed/Kashkari: Fed bu yıl en fazla 2 faiz indirimi yapacak
Doviz.com
07.03.2024 12:31

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, yılın başından bu yana daha güçlü olan ekonomik veriler nedeniyle Fed'in bu yıl sadece bir ya da iki kez faiz indirimi yapmasının uygun olabileceğini belirtti.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimi için acele etmeyeceklerini ancak, "bu yılın bir noktasında" bunu yapmanın muhtemelen uygun olacağını belirtmesinin ardından Fed yetkililerinden de birbiri ardına faiz mesajları geldi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari dün, yılın başından bu yana daha güçlü olan ekonomik verilerin, Fed'in bu yıl sadece iki veya muhtemelen sadece bir kez faiz indirimi yapmasını uygun hale getireceğinin sinyalini verdi.

Kashkari verdiği bir röportajda, Fed politika yapıcılarının en son üç aylık ekonomik tahminlerini yaptıkları sırada çizdiği çeyrek puanlık faiz indirimlerinin sayısına atıfta bulunarak, "Aralık ayında iki puandaydım” dedi.

Konut maliyetlerinde artış uyarısı

Diğer Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de takip edilirken, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, fiyat istikrarı konusunda işi bitirmeye kararlı olduklarına dikkati çekerek, yüksek faiz oranlarının konut maliyetlerini geçici olarak artırdığını ancak enflasyonu düşürmek için buna ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Artan konut maliyetlerinin yüksek enflasyonun temel itici gücü olduğuna işaret eden Daly, Fed'in enflasyonu düşürmede kararlı olduğunu yineledi.

Haziranda indirim bekleniyor

Fed'in Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı "Bej Kitap" raporunda da ekonomik faaliyetin ocak ayının başından bu yana hafif artış kaydettiği bildirildi. Raporda, gelecekteki ekonomik büyümeye ilişkin görünümün genel olarak olumlu kalmaya devam ettiği aktarıldı.

Söz konusu gelişmelerin ardından para piyasalarında Fed'in faiz indirimine başlama ihtimali mayısta yüzde 20 ve haziranda yüzde 68 ile fiyatlanıyor.

İLGİLİ HABER Fed Başkanı Powell’dan faiz indirimine yeşil ışık Temsilciler Meclisi'nde konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, faiz indirimi için acele etmeyeceklerini ancak bu yıl faiz indiriminin bir noktada uygun olacağını belirtti.
REKLAMI KAPAT X