Fed tutanakları beklenirken, piyasaların faiz artışı beklentisi ne yönde?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fed tutanakları beklenirken, piyasaların faiz artışı beklentisi ne yönde?
Doviz.com
22.02.2023 17:01

Dolar, altın ve kripto para yatırımcıları bu akşam yayımlanacak Fed tutanaklarını beklerken, piyasaların gelecek toplantılar için faiz artışı tahminlerini birlikte inceleyelim. 

Dolar, altın ve kripto para yatırımcıları bu akşam yayımlanacak Fed tutanaklarını bekliyor. Zira yatırımcılar, Fed'in son toplantısına ait tutanaklardan, faiz oranlarının daha ne kadar yükseltilebileceğine ilişkin ipuçları arayacak.

Fed son olarak, iki gün süren toplantısının sonunda 1 Şubat’ta 25 baz puan artırım yaparak, faizleri yüzde 4,5-4,75 aralığına çıkarmıştı. Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında ise Fed Başkanı Jerome Powell, küçük miktarda gerçekleşen bu artışın kendilerine ekonomik verileri görmek için zaman kazandıracağını söylemişti.

Ancak toplantı sonrasında ABD'den gelen veriler beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşirken, bu durum küresel piyasalarda risk iştahının düşmesine ve Fed'in agresif faiz artışlarına devam etmesinin beklenmesine yol açtı. 

Yatırımcılar Fed’e ilişkin beklentilerini artırırken, bazı Fed yetkilileri de son toplantının ardından sıklıkla faiz artışlarına devam edilmesinin gerekliliğini vurguladı. 

Bu gelişmelerin ardından ise piyasa katılımcıları faiz artışlarında ulaşılacak zirveyle ilgili beklentilerini revize etti. Buna göre Goldman Sachs tahminini, ABD Merkez Bankası’nın bu yıl 3 kez daha faiz oranlarını 25 baz puan artırması yönünde güncelledi.

"ABD ekonomisi, öngörülenden daha dayanıklı"

St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise faizlerin yüzde 5,375'e ulaşabileceği tahminini yaptı. 

Bullard ABD ekonomisinin öngörülenden daha dayanıklı olduğunu ifade ederken, Fed'in bu sebeple faiz artışlarını sürdürebileceğinin altını çizdi.

CNBC'ye konuşan Bullard, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hala biraz daha gitmemiz gereken yol var. Gideceğimiz yere ulaştıktan sonra verilerin nasıl evrildiğine bakacağız." ifadelerini kullandı. 

Piyasaların 2023'te resesyon riskini 'aşırı' fiyatladığını da belirten Bullard ekonominin öngörülenden daha dayanıklı olduğunu ifade etti.

Yatırımcılar ise Fed'in bu beklentilere nasıl karşılık vereceğine dair ipuçları görebilmek amacıyla bugün TSİ 22:00'da yayımlanacak toplantı tutanaklarını beklemeye başladı.

REKLAMI KAPAT X