Fed tutanakları, enflasyon riskinin hala yüksek olduğunu gösterdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fed tutanakları, enflasyon riskinin hala yüksek olduğunu gösterdi
Doviz.com
22.02.2023 22:04

Fed'in son para politikası toplantısına ait tutanaklar, enflasyon riskinin hala yüksek olduğunu ve enflasyonda düşüşten bahsedilebilmesi için daha fazla kanıta ihtiyaç duyulduğunu gösterdi.

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 31 Ocak - 1 Şubat tarihlerinde düzenlenen para politikası toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı.

Politika faizinin 25 baz puan artışla yüzde 4,50-4,75 aralığına yükseltildiği son Fed toplantısının tutanakları, faizlerin daha uzun süre yüksek kalabileceğini gösterdi.

Buna göre tutanaklarda, "Katılımcıların bir kısmı faizin 50 baz puan artırılması taraftarı oldu." ifadesi kullanıldı.

Katılımcıların enflasyon için yukarı yönlü riskler gördüğü belirtilen tutanaklarda, Çin ekonomisinin yeniden açılması ve Ukrayna'daki savaş bu riskler arasında gösterildi.

Katılımcılar, ekonomik görünüme yönelik riskleri aşağı yönlü gördüğü belirtilen tutanaklarda ayrıca birkaç katılımcının ABD borçlanma limitinin artırılması sürecinin uzamasının finansal sistem ve ekonomi için ciddi riskler yaratabileceğini vurguladığı bildirildi.

Katılımcılar enflasyonun ise son 3 ayda hafiflediğini ancak daha fazla ilerleme görmeye ihtiyaç duyduklarını vurguladılar.

Bazı katılımcılar ise 2023 yılında bir resesyon yaşanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

Bank of America Securities ABD Ekonomisi Direktörü Michael Gapen tutanaklara ilişkin değerlendirmesinde, “ABD ekonomisi muhtemelen 2022 yılından Fed yetkililerinin öngördüğünden daha güçlü bir istihdam piyasası ivmesi ve enflasyon riskiyle çıktı. Genele yayılan bir dezenflasyon görmemiz gerekiyor ve bunu son açıklanan verilerde görmedik” dedi.

Gapen, Fed’in faizleri yüzde 5,25-5,5 bandında kadar çıkaracağını öngördü. Bu, Fed yetkililerinin aralık ayında duyurduğu yüzde 5,1’lik medyan beklentisinin üzerinde. Tutanakların yayımlanmasının ardından Fed swapları, neredeyse kesin bir şekilde, gelecek üç FOMC toplantısında 25’er baz puanlık faiz artışına gidileceğini ve faizlerin yüzde 5,4’e yakın bir noktada tepe yapacağını fiyatlamaya başladı.

Etiketler: Fed tutanakları abd
REKLAMI KAPAT X