ABD merkezli kargo ve lojistik devi FedEx, ABD Yüksek Mahkemesinin hukuka aykırı bulduğu gümrük vergilerinin iadesini sağlamak amacıyla federal hükümete dava açtı. Şirket, Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası (IEEPA) kapsamında tahsil edilen vergilerin geri ödenmesini istiyor.
FedEx, ABD hükümetine karşı gümrük vergilerinin iadesi için hukuk mücadelesi başlattı.
ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesine sunulan dava dilekçesinde, Şubat 2025'ten bu yana IEEPA kapsamında uygulanan tarifeler nedeniyle şirketin maddi zarara uğradığı vurgulandı.
FedEx, bugüne kadar kendisinden tahsil edilen vergilerin yasal faiziyle birlikte iade edilmesini bekliyor.
Yüksek Mahkeme tarifeleri iptal etmişti
ABD Yüksek Mahkemesi, 20 Şubat'ta önemli bir karara imza atarak Başkan Donald Trump tarafından yürürlüğe konulan tarifelerin dayandırıldığı yasayı incelemişti.
Mahkeme, Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası'nın Başkana tarife koyma yetkisi vermediğine hükmetmişti. Şirketin başlattığı hukuki süreç ise bu yargı kararının ardından geldi.
İLGİLİ HABER
BYD gümrük vergileri için ABD'de dava açtı
Çinli elektrikli araç devi BYD, Donald Trump yönetiminde uygulamaya konulan ve ithalat tarifelerine dayanan gümrük vergilerinin hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek yargı sürecini başlattı. Şirketin Amerika'daki iştirakleri, 26 Ocak tarihinde ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi'ne başvurarak bugüne kadar ödenen vergilerin iadesini istedi.
İLGİLİ HABER
ING: Ticaret savaşında gerginlik riski geçen yıldan daha yüksek
Trump’ın Yüksek Mahkeme kararına rağmen attığı yeni vergi adımları küresel belirsizliği artırırken ING'den yeni bir uyarı geldi. ING, ticaret savaşında risklerin geçen yıla kıyasla daha yüksek olduğunu söyledi.