Fitch, 2024 yılına yönelik Türkiye için 2 kritik tarih belirledi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Fitch, 2024 yılına yönelik Türkiye için 2 kritik tarih belirledi
Doviz.com
18.12.2023 16:30

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notu için iki kritik tarih belirledi.

Fitch Ratings, 2024 yılına ilişkin "Ülkelerin Derecelendirme İnceleme Takvimi"ni yayımladı.

Takvime göre Türkiye için ilk tarih 8 Mart 2024, ikinci tarih ise 6 Eylül 2024 olarak açıklandı.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının açıkladıkları tarihlerde bir rapor açıklama zorunluluğu bulunmuyor. Ancak Fitch, söz konusu tarihlerde genel olarak rapor yayımlarken, diğer büyük kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P Global ile Moody's söz konusu tarihleri pas geçebiliyor.

Bu kapsamda geçtiğimiz hafta Türkiye’ye ilişkin not kararını açıklamasını beklenen Moody’s kararını pas geçmişti.

İLGİLİ HABER Moody's Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirme yapmadı Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirme yapılmadığını duyurdu.

Fitch ise son olarak eylül ayının başında, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü ise 2 yıl sonra negatiften durağana çıkarmıştı.

Fitch'in olası not yükselmesini sağlayabilecek faktörlere de değinilen açıklamada, mevcut politika normalleştirme ve yeniden dengelenme sürecinin sürdürülebilirliğine olan güvenin artması, bunun sonucunda enflasyonda sürekli bir düşüş de dahil olmak üzere makroekonomik istikrarın iyileşmesinin pozitif etki yaratabileceği belirtilmişti.

Açıklamada, cari işlemler açığının sürekli daralması, sermaye girişlerinin artması, uluslararası rezervler düzeyinde ve bileşiminde iyileşmeler ve dolarizasyonun azalması nedeniyle dış kırılganlıklardaki azalmanın olası not artırımına neden olabileceği bildirilmişti.

İLGİLİ HABER Fitch, Türkiye'nin not görünümünü yükseltti Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü ise 2 yıl sonra negatiften durağana çıkardı.
REKLAMI KAPAT X