Fitch: Politika faizi, rezervler üzerindeki baskıları hafifletmek için kullanılabilir

Okuma Süresi: 1 Dakika
Fitch: Politika faizi, rezervler üzerindeki baskıları hafifletmek için kullanılabilir
Doviz.com
13.06.2023 15:04

Kredi kuruluşu Fitch, Merkez Bankası'nın politika faizini rezervleri üzerindeki baskıyı hafifletmek için kullanabileceğini söyledi.

Bloomberg HT’nin haberine göre raporda seçimin ardından hükümetin ekonomide politika değişikliği sinyali verdiği, ancak politika yapıcıların önünde düzenleyici adımların geri çekilmesi gibi karmaşık zorluklar olduğu ve bu nedenle herhangi bir politika değişikliğinin etkisinin anlaşılmasının zaman alacağı belirtildi.

Açıklamada “Politika faizi, politika yapıcıların lira ve rezervler üzerindeki baskıları hafifletmek ve enflasyonla mücadele etmek kullandığı bir araç haline gelebilir” ifadesi yer aldı.

TL’nin dolar karşısındaki yüzde 16’lık son değer kaybının uluslararası rezervler üzerindeki baskıyı azaltabileceğine dikkat çekildi.

TL’de son dönemde yaşanan değer kaybının rezervler üzerindeki baskının azalması, cari açığın düşürülmesine yardımcı olabileceği belirtilen notta;

“Ancak, son yıllarda Türkiye’de geçişkenliğin artan boyutu ve hızı göz önüne alındığında, zayıf bir lira halen güçlü olan enflasyonist baskıları ağırlaştırabilir.

Liradaki aşırı oynaklık, banka mevduat istikrarına ilişkin endişeler de yaratabilir (Aralık 2021’de olduğu gibi), ancak mevcut sermaye akışı yönetimi önlemleri yakın vadede yerel döviz  talebinden kaynaklanan değer kaybının hızını dengede tutmaya devam edebilir” ifadelerine yer verildi.

Etiketler: Fitch dolar TCMB faiz
REKLAMI KAPAT X