Fransa'da fırtına alarmı: 380 bin hanede elektrikler kesildi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fransa'da fırtına alarmı: 380 bin hanede elektrikler kesildi
Doviz.com
09.01.2026 14:15

Fransa'nın kuzey ve doğu bölgelerini etkisi altına alan Goretti Fırtınası, elektrik altyapısını felç ederek yüz binlerce haneyi karanlıkta bıraktı.

Fransa'da dün akşam saatlerinden itibaren şiddetini artıran Goretti Fırtınası, günlük yaşamı adeta durma noktasına getirdi. Özellikle ülkenin kuzey ve doğu kesimlerinde etkili olan kuvvetli rüzgar, ciddi altyapı hasarlarına yol açtı.

Elektrik dağıtım şirketi Enedis tarafından yapılan açıklamada, fırtına nedeniyle ülke genelinde 380 bin haneye elektrik verilemediği kaydedildi. Ekiplerin kesintileri gidermek için sahada yoğun bir çalışma yürüttüğü paylaşıldı.

Rekor rüzgar hızı ve turuncu alarm

Fırtına esnasında rüzgarın hızının yer yer saatte 200 kilometreyi aştığı gözlemlendi. Ülkenin kuzeyindeki Gatteville bölgesinde rüzgar hızı saatte 213 kilometre olarak ölçülürken, bu rakamın bölgede son yıllarda kaydedilen en yüksek değerlerden biri olduğu vurgulandı. Yetkililer, hayati tehlikeye karşı vatandaşlara zorunlu olmadıkça dışarı çıkmama çağrısı yaptı.

Öte yandan Fransız meteoroloji kurumu Meteo France, şiddetli rüzgar riski sebebiyle 32 vilayette "turuncu alarm" ilan etti.

Ulaşımda kaos ve yaralanmalar

Fırtınanın olumsuz etkileri ulaşım ağında da hissedildi. Normandiya başta olmak üzere kuzey bölgelerindeki çok sayıda tren seferi güvenlik gerekçesiyle iptal edildi.

Demiryolu işletmeleri, seferlerin ancak hava koşullarının düzelmesiyle kademeli olarak normale döneceğini duyurdu.

İçişleri Bakanlığı ise fırtınanın yol açtığı olaylarda altı kişinin hafif şekilde yaralandığını bildirdi.

Mevcut durumda 21 vilayette "turuncu alarm" durumunun korunmasına karar verildi.

İLGİLİ HABER İstanbul'da ulaşıma fırtına engeli: Tüm vapur seferleri durduruldu İstanbul'da etkisini artıran şiddetli fırtına nedeniyle Şehir Hatları tüm vapur seferlerini durdururken, Çanakkale Boğazı da transit gemi trafiğine kapatıldı.
REKLAMI KAPAT X