Fransa Hükûmet Sözcüsü Maud Bregeon, 2025 yılında özellikle “tehlikeli olduğu düşünülen” göçmenlerin idarî gözaltı süresinin uzatılması için yeni bir göç yasasına ihtiyaç duyulacağını söyledi. Bir yıl içinde ikinci kez gündeme gelecek olan bu yeni yasanın, Ulusal Meclis'te tartışmalara yol açacağı düşünülüyor.
Hükümet sözcüsü Maud Bregeon, pazar günü BFMTV'de yaptığı açıklamada, özellikle tehlikeli olduğu düşünülen yasa dışı göçmenlerin “idari gözaltı merkezlerinde tutulma sürelerinin uzatılması” için “yeni bir yasaya ihtiyaç duyulacağını” ifade etti.
Şu anda yalnızca terör suçları söz konusu olduğunda azamî gözaltı süresinin 90 günden 210 güne çıkarılması gündemde. Ancak sözcü, “Başka hükümleri de göz önünde bulundurma ihtimalini göz ardı etmiyoruz” dedi.
Teklifin 2025 yılının başında Meclis'e gelmesi bekleniyor
Konuyla ilgili olarak geçen ocak ayında çıkarılan yasa, ülkede çok gergin tartışmalara konu olmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ittifakı, bazı milletvekillerinin çekimser kalması sonucu yasayı geçirebilmişti.
Ancak Anayasa Konseyi; göçmen kotaları, yasa dışı ikamet suçunun eski haline getirilmesi, Fransa'daki yabancı öğrencilerden geri dönüşlerini planlamak için istenen depozito, aile birleşimini kısıtlayan veya vatandaşlık hakkını kısıtlayan önlemler de dahil olmak üzere yasanın büyük bölümünü iptal etti.
İptal edilen önlemler yeni teklifte geri alındı
Bir hükümet kaynağı tarafından pazar günü AFP'ye yapılan açıklamada, Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen önlemlerin “yeni göç tasarısı için temel teşkil edeceği, bazılarının değiştirilebileceği ve eklemelerin yapılabileceğini” ifade etti.
Sözcü Bregeon yeni yasa tasarısı için “Bunu tüm parlamento gruplarıyla tartışacağız” diyerek şunları aktardı:
“Fransa Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen'in, yeni bir göç yasasının olmamasını, hükümetin gensorusunu tetikleyebilecek bir “kırmızı çizgi” haline getirmesine rağmen, Ulusal Birlik Partisi’nin desteğini aramayacağız"
Tartışmalı geçecek
Eylül ayı sonunda Laurent Wauquiez'in Cumhuriyetçi Sağ grubundan milletvekilleri, Paris'te Filipinli genç bir öğrencinin öldürülmesinin ardından, suça karışmış yasa dışı göçmenlerin gözaltı süresinin uzatılması için bir yasa tasarısı sunmuştu. Muhafazakâr kanattan olan İçişleri Bakanı Bruno Retailleau da bu görüşe destek verenler arasında bulunuyor.
FranceInfo'ya konuşan Sosyalist Parti Birinci Sekreteri Olivier Faure, “Aşırı sağa bir vaat olarak göç yasasını dayatan bir hükümetimiz var, bunların hepsi uydurma” ifadeleriyle yeni yasaya tepki gösteren isimler arasında yer alıyor.
1980'den bu yana Fransa'da göç ve yabancılarla ilgili 32 yasa kabul edildi.