Fransa'da Paris Olimpiyatları öncesinde sahte ürünlere yönelik baskı arttı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fransa'da Paris Olimpiyatları öncesinde sahte ürünlere yönelik baskı arttı
Doviz.com
10.07.2024 12:59

Fransa, Paris Olimpiyat Oyunları için geri sayım sürerken Paris sokaklarını moda devlerini taklit eden ürünlerden temizlemeye çalışıyor.

Fransa'da 26 Temmuz tarihinde başlayacak Paris Olimpiyatları öncesinde yetkililer, sahte ürünlere karşı çabalarını yoğunlaştırarak 3 Nisan'da Stade de France yakınlarındaki Saint-Ouen pazarına önemli bir baskın düzenledi.

Bu operasyon sırasında 11 mağaza kapatılırken polis, sahte Louis Vuitton ve Nike ürünleri de dahil olmak üzere yaklaşık 63 bin sahte ürüne el koydu. Bu malların satışıyla bağlantılı olarak ise on kişi tutuklandı.

Sahte ürünün maliyeti 1,7 milyar euro

Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi ise sahte markalı giysilerin 2018'den 2021'e kadar Fransa'daki şirketler için yıllık ortalama 1,7 milyar euro (1,83 milyar dolar) zarara yol açtığını paylaştı.

Fransız hükümeti sahteciliğe karşı önlemlerini artırırken gümrük noktalarında geçen yıl 20,5 milyon sahte ürün ele geçirmişti. Bu rakam 2022'de ise 11,5 milyon seviyesindeydi.

Buna ek olarak, bu bahar aylarında 1200 gümrük görevlisi Olimpiyat Oyunları temalı sahte ürünlerini tespit etmek üzere UNIFAB'dan eğitim aldı.

Polisin son dönemde aldığı önlemler Pekin, Londra ve Rio de Janeiro gibi Olimpiyatlara ev sahipliği yapan önceki şehirlerde alınan önlemlere benzerlik gösterirken, artan polis baskısı ise yoksulluk oranlarının yüksek olduğu Seine-Saint-Denis gibi ekonomik olarak zayıf olan bölgelerde pek hoş karşılanmıyor.

Kayıp turist hesabı

Fransız moda devleri için sahte ürünlerden daha büyük bir risk olarak ise yabancı turistlerin Olimpiyat Oyunları sırasında Paris'i ziyaret etme konusundaki isteksizlikleri gösteriliyor.

Bu kapsamda Air France-KLM, turistlerin Olimpiyat Oyunları süresince Paris seyahatlerinden uzak durmayı tercih etmesi nedeniyle bu yaz 180 milyon euroya kadar potansiyel bir kayıp öngörüyor.

İLGİLİ HABER Türkiye ve ABD'den gümrüklerde sahte malların engellenmesi için çalıştay Ticaret Bakanlığı, ABD İç Güvenlik Soruşturmaları (HSI) ve ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO) işbirliğinde İstanbul'da "Fikri Mülkiyet Haklarının Gümrüklerde Korunması Çalıştayı" düzenlendi.
İLGİLİ HABER Bakanlıkan sahte ayakkabı üretimine 'sıfır tolerans' vurgusu Ticaret Bakanlığı, ayakkabı ürün güvenliğinin sağlanması ve tüketici sağlığının korunması amacıyla tüm paydaşların "sıfır tolerans" ilkesiyle hareket etmesinin önem taşıdığını belirterek, sahte ve taklit ayakkabı üretim ve satışına karşı denetimlere ağırlık verileceğini belirtti.
REKLAMI KAPAT X