Fransa'dan Google'a 250 milyon euroluk ceza

Okuma Süresi: 1 Dakika
Fransa'dan Google'a 250 milyon euroluk ceza
Doviz.com
20.03.2024 14:42

Google'ın yapay zekası Gemini, Fransa'daki rekabet gözlemcisine bilgi verilmeden ajanslardan gelen veriler ile eğitilmesinin ardından 250 milyon euroluk para cezası aldı.

Fransa'da rekabet gözlemcisi, Google'a şirketin yapay zeka hizmetiyle ilgili endişeleri gerekçe göstererek, medya yayıncılarıyla olan ilişkisinde AB fikri mülkiyet kurallarıyla bağlantılı ihlallerden dolayı 250 milyon euro para cezası verdiğini açıkladı.

İzleme kuruluşu, Google'ın yapay zeka destekli sohbet robotu Gemini'ın yayıncılardan ve haber ajanslarından gelen içerikler üzerinde, onlara haber verilmeden eğitildiğini söyledi.

Google'ın uzlaşma işlemlerinin bir parçası olarak gerçeklere itiraz etmeyeceğini taahhüt ettiğini belirten gözlemci, şirketin ayrıca belirli eksiklikler için bir dizi telafi önlemi önerdiğini de sözlerine ekledi.

"Bilgi vermeden ajans verileriyle eğitildi"

Gözlemciler, özellikle Google'ın 2023 yılında piyasaya sürdüğü yapay zekalı sohbet robotu Gemini'ın şirketin kendilerine veya düzenleyici kuruma bilgi vermeden, belirtilmemiş medya kuruluşları ve haber ajanslarından gelen veriler üzerinde eğitildiğini belirtti.

ChatGPT'ye de dava açılmıştı

New York Times, 2023 yılında Google'ın rakipleri Microsoft ve popüler yapay zeka platformu ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI'yı, gazetenin milyonlarca makalesini izinsiz olarak sohbet robotlarını eğitmek için kullanmakla suçlayarak dava etmişti.

İLGİLİ HABER ChatGPT'ye Türk rakip: ASELSAN'dan yapay zeka hamlesi ASELSAN Teknoloji ve Strateji Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Taha Yüce, ChatGPT'ye rakip ASEL CPT'yi hayata geçirerek önemli başarılara imza atacaklarını söyledi.
REKLAMI KAPAT X