Fransız zenginler seçimlerin ardından ülkeden kaçış yolu arıyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Fransız zenginler seçimlerin ardından ülkeden kaçış yolu arıyor
Doviz.com
09.07.2024 14:31

Fransa'daki seçimlerde yüksek gelirlilere yüzde 90 oranında gelir vergisi getirmeyi planlayan solcuların sürpriz seçim zaferi sonrasında Fransa'nın zenginleri ülkeden kaçış yolu aramaya başladı.

Fransız basını ve Financial Times’a göre seçimlerden önce bile mali müşavirler, Emmanuel Macron'un erken seçim kararı almasının ardından, varlıklı Fransız vatandaşlarının İtalya, tarihi vergi cenneti İsviçre ve İspanya gibi mali açıdan daha elverişli bölgelere taşınmayı düşündüklerini ve büyük bir talep akını olduğunu bildirmişlerdi.

Parisli yatırım danışmanı Gregory Soudjoukdjian FT’ye 'Kariyerimin başından beri bu kadar çok telefon aldığımı hatırlamıyorum... Üst düzey müşterilerimiz tarafından bize en sık sorulan soru, paranın Fransa'da güvende olup olmadığı' diye konuştu.

‘Harcama çılgınlığı’

NFP'nin kazandığı zafer, Fransa'nın seçkinlerini, dramatik bir vergi politikasının olasılığı karşısında servetlerinin erime ihtimalini ciddi bir şekilde düşünmeye zorladı. Sol ittifak, asgari ücret ve kamu sektörü maaşlarında büyük bir artış sağlayacak, emeklilik yaşını 64'ten 60'a indirecek ve temel malların fiyatlarını donduracak ‘harcama çılgınlığı’ planlıyor.

İLGİLİ ANALİZ Seçim sonuçlarının döviz kurları üzerindeki etkisi İngiltere ve Fransa’da gerçekleşen erken seçimlerin sterlin üzerinde pozitif etkisi olurken, euroda etki ise negatif oldu. Önümüzdeki günlerde ABD’de yapılacak olan başkanlık seçiminin dolar üzerinde nasıl bir etki yapacağını şimdiden kestirmek ise oldukça zor.

Parti bu planın üç yıl içinde yaklaşık 150 milyar euroya mal olacağını ilan etse de Cumhurbaşkanı Macron bunun iki katı bir fatura çıkarabileceğini söylüyor.

Bakanlar da Fransa'nın halihazırda GSYH'nin yüzde 5,5'i oranında bir bütçe açığıyla boğuştuğu göz önünde bulundurulduğunda harcama çılgınlığına karşı uyarıda bulunuyor.

Etiketler: Fransa seçim vergi GSYH
REKLAMI KAPAT X