Gana, petrolü ABD doları yerine altınla alacak

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gana, petrolü ABD doları yerine altınla alacak
Doviz.com
25.11.2022 13:17

Gana Başkan Yardımcısı Mahamudu Bawumia, petrol satın almak için ABD doları yerine altının kullanılacağı yeni bir politika üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Bawumia, perşembe günü yaptığı açıklamada, bu hamleyle yerel para birimi cediyi zayıflatan ve yaşam maliyetini artıran sorunlarla mücadele edilmesini amaçladıklarını belirtti.

Gana'nın brüt döviz rezervi, eylül 2022 sonunda yaklaşık 6,6 milyon dolar olarak kayıtlara geçmişti.

Yetkililer ise bu rakamın, yaklaşık üç aylık petrol ithalatına karşılık geldiğini ve geçen yılın sonundaki yaklaşık 9,7 milyon dolarlık rezervin oldukça altında olduğunu belirtti.

Bawumia, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "2023'ün ilk çeyreğinde bu hamlenin planlandığı gibi uygulanması halinde, ödemeler dengemiz tamamen değişecektir ve para birimimizde yaşanan değer kaybı önemli ölçüde azalacaktır." dedi.

Bawumia ayrıca, döviz kurunda yaşanan oynaklık sonucunda kamu harcamalarının da bundan etkilenmesinin önleneceğini belirterek, "Altının petrolle takas edilmesi, büyük bir yapısal değişikliği temsil ediyor." dedi.

Bawumia açıklamasını, Maliye Bakanı Ken Ofori-Atta'nın giderek büyüyen borç kriziyle mücadele etmek amacıyla harcamaları kısmak ve gelirleri arttırmak için önlemler aldığı sırada yaptı.

Perşembe günü parlamentoya yaptığı 2023 bütçe sunumunda Ofori-Atta, Batı Afrika ülkesinin yüksek borç sıkıntısı riski altında olduğunu ve Gana cedisinin değer kaybının, kamu borcunu yönetme kabiliyetini ciddi şekilde etkilediğini belirtti.

Kakao ve altın üreticisi Gana, son bir neslin en kötü ekonomik kriziyle karşı karşıya kalırken, hükümet aynı zamanda Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir yardım paketi görüşmeleri yürütüyor.

Etiketler: Gana petrol altın dolar
REKLAMI KAPAT X