Gazze'de aylardır devam eden savaş sona erdi. Gazze'de ateşkesin sağlandığının açıklanmasıyla birlikte dünya liderleri birbiri ardına açıklamalarda bulunurken, ateşkes sürecinin dikkatlice yürütülmesi ve iki devletli çözümün değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
Trump, Truth Social adlı sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, Gazze'de anlaşmanın sağlandığını duyurdu.
Donald Trump, açıklamasında, "Orta Doğu'da esirler konusunda (Gazze'de ateşkes) anlaşma sağlandı. Kısa sürede serbest kalacaklar. Teşekkürler." ifadesini kullandı.
Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani de düzenlediği basın toplantısında “İsrail ile Hamas arasında Gazze'de ateşkes ve esir takası konusunda anlaşmaya varıldığını” bildirdi.
Trump'ın açıklamasının ardından Filistinliler, Gazze'deki Aksa Şehitleri Hastanesi bahçesinde toplanıp sevinç gösterisinde bulundu.
ABD Başkanı Joe Biden da bir yazılı açıklama yaparak ateşkes ve rehine iade anlaşmalarının, ABD'nin Mısır ve Katar'ın beraber yürüttüğü diplomasi sonucunda sağlandığını açıkladı.
Biden, açıklamasında, "Bugün ABD'nin Mısır ve Katar ile birlikte yürüttüğü yoğun diplomasi sonucunda, İsrail ve Hamas bir ateşkes ve rehine anlaşmasına ulaştı." ifadesini kullandı.
Söz konusu anlaşma ile Gazze'deki "çatışmaların" duracağını, esirlerin serbest kalacağını ve Filistinlilerin ihtiyaç duydukları insani yardıma kavuşacaklarını kaydeden Biden, ateşkes haberini memnuniyetle karşıladıklarını aktardı.
"Çatışmaların sona ermesi, barış ve güvenliğin inşasına başlanması aslında uzun zaman önce gerekiyordu." diyen Biden, özellikle esirlerin serbest kalacak olmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirtti.
Anlaşma üç aşamadan oluşuyor
Ateşkes anlaşmasının üç aşamalı olacağını belirten Biden, birinci aşamanın 6 haftalık olduğunu kaydederek, "Bu aşama, tam ve kapsamlı bir ateşkesi, İsrail güçlerinin Gazze’nin yoğun nüfuslu bölgelerinden çekilmesini ve Hamas tarafından tutulan özellikle bazı yaşlı, kadın ve yaralıların serbest bırakılmasını içeriyor." dedi.
Biden, ilk aşamada serbest bırakılacak esirler arasında ABD vatandaşlarının da bulunduğunu ifade etti.
Altı haftalık ilk aşamada İsrail ile Hamas'ın Gazze'de kalıcı ateşkesi sağlayacak ikinci aşamaya geçişle ilgili müzakereler yapacağını ve kalan sağ esirleri takas edeceklerini hatırlatan Biden, müzakerelerin altı haftadan uzun sürmesi durumunda ateşkesin de o müddette uzatılacağını kaydetti.
Üçüncü aşamaya geçilmesi durumunda ise tarafların ellerinde kalan ve hayatta olmayan esirlerin cenazelerini teslim edeceğini ve Gazze'nin yeniden inşası sürecine ilişkin adımların atılacağını söyledi.
İsrail güvenlik kabinesi anlaşmaları onaylamak için toplanacak
İsrail'de daraltılmış güvenlik kabinesinin bugün sabah Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasını onaylamak için toplanacağı bildirildi.
Güvenlik kabinesi toplantısının ardından ateşkes ve esir takası anlaşmasının hükümet onayına sunulacağı belirtildi.
İsrail'de yayın yapan Maariv gazetesi ise İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, "Ateşkes anlaşması güvenlik kabinesi, kabine ve hükümette çoğunluğa sahip" ifadelerine yer verdi.
Liderlerden mesajlar
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Önceliğimiz bu çatışmanın yol açtığı muazzam acıları dindirmek olmalı. Birleşmiş Milletler bu anlaşmanın uygulanmasını desteklemeye ve acı çekmeye devam eden sayısız Filistinliye her zaman insani yardım ulaştırılmasını arttırmaya hazır.
Tarafları ve ilgili tüm ortakları Filistinliler, İsrailliler ve daha geniş bir bölge için daha iyi bir geleceğe giden güvenilir bir siyasi yol oluşturmak üzere bu fırsatı değerlendirmeye çağırıyorum. İşgalin sona erdirilmesi ve uluslararası hukuk, ilgili BM kararları ve önceki anlaşmalar doğrultusunda İsrail ve Filistin'in barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayacağı, müzakere edilmiş iki devletli bir çözüme ulaşılması acil bir öncelik olmaya devam ediyor. Her iki halkın da arzuları ancak uygulanabilir iki devletli bir çözümle yerine getirilebilir"
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya platformu X hesabından Gazze'de İsrail ile Hamas arasında sağlanan ateşkese ilişkin açıklama yaptı. Macron "15 aylık haksız çilenin ardından, Gazzeliler için büyük bir rahatlama, esirler ve aileleri için umut. Bu akşam, düşüncelerim Ofer ve Ohad'la (Fransız esirler) beraber. Anlaşmaya uyulmalı. Esirler, serbest bırakılmalı. Gazzelilere yardım edilmeli. Siyasi bir çözüm getirilmeli" ifadelerini kullandı.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Gazze'deki ateşkes anlaşmasını X'te yayınladığı bir mesajla memnuniyetle karşıladı ve Gazze'ye insani yardımın hızlı bir şekilde ulaştırılmasının önemini vurguladı.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer ateşkes için “gecikmiş bir karar” olduğunu söyledi ve şu sözleri kaydetti:
"Evleri bir gecede savaş alanına dönen ve pek çoğu hayatını kaybeden masum Filistinliler için bu ateşkes, Gazze'deki acıyı sona erdirmek için çok ihtiyaç duyulan insani yardımın büyük ölçüde artmasını sağlamalı. Ardından dikkatimiz İsrail ve Filistin halkları için kalıcı olarak daha iyi bir geleceği nasıl güvence altına alacağımıza çevrilmeli"
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, İsrail ile Filistinli Hamas arasında varılan ateşkes anlaşmasının yürürlüğe gireceği 19 Ocak tarihine kadar Gazze Şeridi'nde sükûnet çağrısında bulundu.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Gazze'de İsrail ile Hamas arasında sağlanan ateşkes anlaşmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, bunun iki devletli çözüm yolunda vazgeçilmez adım olduğunu vurguladı. Sanchez, X hesabından yaptığı açıklamada, İsrail ve Hamas arasında varılan ateşkes anlaşmasını umutla karşıladığını ifade ederek, bunun çatışmayı sona erdirmesi, Gazze'deki korkunç insani durumun düzeltilmesini ve tüm esirlerin serbest bırakılmasını sağlaması gerektiğini belirtti.
Arabulucular Katar, Mısır ve ABD'ye teşekkür eden Sanchez, "Bu anlaşma bölgesel istikrarın sağlanması açısından hayati önem taşıyor. Bu, iki devletli çözüme ve uluslararası hukuka saygılı adil barışa giden yolda vazgeçilmez adımı temsil ediyor" ifadelerini kullandı.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen şu ifadeleri kullandı:
"Gazze'deki ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için sağlanan ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşılıyorum. Rehineler sevdiklerine kavuşacak ve insani yardım Gazze'deki sivillere ulaşabilecek. Bu, insanların çok uzun süredir büyük acılar çektiği tüm bir bölgeye umut getiriyor. Her iki taraf da bölgede kalıcı istikrarın sağlanması ve ihtilafın diplomatik yollardan çözüme kavuşturulmasına yönelik bir adım olarak bu anlaşmayı eksiksiz bir şekilde uygulamalı"
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise şunları söyledi:
"Bu saatlerde, rehinelerin nihayet serbest bırakılacağı ve Gazze'deki ölümlerin sona ereceği umudu var. Sorumluluk taşıyan herkes şimdi bu fırsatın değerlendirilmesini sağlamalı"
Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ateşkese ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Yeni Zelanda'nın uzun süredir çağrıda bulunduğu Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes ilanını memnuniyetle karşılıyorum. Yeni Zelanda ateşkesin tam olarak uygulanmasını ve yaşanan korkunç insani acıların sona ermesini sabırsızlıkla bekliyor. Mısır, Katar ve ABD'den arabulucuların çabalarını da takdir ediyorum"
Hollanda Başbakanı Dick Schoof'un açıklamaları şöyle:
"İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes, tüm kalbimle memnuniyetle karşıladığım büyük bir gelişmedir. İleriye dönük olarak, her iki tarafın da yapılan anlaşmalara sadık kalması önemli; böylece Gazze'nin acı çeken insanlarına çok daha önemli oranda insani yardımlar ulaşabilir ve rehineler nihayet sevdiklerine kavuşabilir. Bu anlaşmaya varmak uzun bir süreçti, ancak kısmen ABD, Mısır ve Katar'ın önemli çabaları sayesinde başarılı oldu. Hollanda, uluslararası ortaklarıyla birlikte bu sonucun elde edilmesi için güçlü bir şekilde çalıştı. Bu anlaşma Orta Doğu'da gerilimin azaltılması ve kalıcı barış yolunda atılmış önemli bir adım"
İrlanda Başbakanı Simon Harris şu sözleri kaydetti:
"Umarım tüm taraflar bu fırsatı değerlendirir ve uluslararası toplum da Gazze'ye yardımları arttırarak, Gazze'ye istikrar ve yönetim getirecek yenilenmiş bir Filistin Yönetimini destekleyerek ve barışa götürecek bir sürecin başlatılması için çalışarak üzerine düşeni yapar"
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise anlaşmaya ilişkin şunları aktardı:
"Anlaşmanın, Filistinli kardeşlerimiz başta olmak üzere bölgemiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını, kalıcı barış ve istikrara kapı aralamasını temenni ediyoruz. İsrail'in hukuk ve insanlık dışı saldırıları karşısında topraklarını ve özgürlüklerini cesaretle savunan Gazze'nin kahraman halkını ve yiğit evlatlarını hürmetle selamlıyoruz. Türkiye olarak zulme ve zalime karşı mücadelelerinde Filistinli kardeşlerimizi bir an olsun yalnız bırakmadık. İnşallah bundan sonra da Gazze halkının yanında olacak, Gazze'nin yaralarını sarması ve yeniden ayağa kalkması için tüm imkânlarımızı seferber edeceğiz. Bu vesileyle Gazze'nin topraklarını mübarek kanlarıyla sulayan tüm şehitlerimizi rahmetle yâd ediyor, ateşkes anlaşmasının hayırlı olmasını Rabb'imden niyaz ediyorum."