Geçici vergi döneminde uygulanacak Yeniden Değerleme Oranı belli oldu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Geçici vergi döneminde uygulanacak Yeniden Değerleme Oranı belli oldu
Doviz.com
31.07.2024 15:26

2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde uygulanacak Yeniden Değerleme Oranı yüzde 22,20 olarak belirlendi.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranına ilişkin Kurumlar Vergisi Sirküleri'ni yayımladı.

Buna göre, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298'inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranı %22,20 olarak tespit edildi.

YDO nasıl belirlenir?

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun “Enflasyon Düzeltmesi, Yeniden Değerleme Oranı ve Yeniden Değerleme” başlıklı mükerrer 298’inci maddesinin (B) fıkrasında; “Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında (Ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Devlet İstatistik Enstitüsünün Üretici Fiyatları Genel Endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Bu oran Maliye Bakanlığınca Resmî Gazete ile ilân edilir." hükmü yer alır.

Buna göre yıllık olarak belirlenen yeniden değerleme oranı ilgili yılın ekim ayından geriye doğru 12 aylık dönemin endekslerinin aritmetik ortalamasının, bir önceki yılın ekim ayından geriye doğru 12 aylık dönem endekslerinin aritmetik ortalamasına bölünerek bulunur. Ancak, bu oran vergi kanunlarından kaynaklanan nedenlerden dolayı geçici vergilendirme dönemleri itibarıyla da belirlenmektedir.

Geçici vergi dönemlerinde yapılacak değerlemelerde esas alınacak yeniden değerleme oranı da bir önceki yılın kasım ayından başlamak üzere; 3, 6 ve 9 uncu aylarda bir önceki 3, 6 ve 9 aylık dönemlere göre TÜİK tarafından açıklanan Yİ-ÜFE’de (Yİ-ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranı esas alınmak suretiyle belirlenir. 

İLGİLİ HABER Yıllara göre YDO: 2024 yılını bekleyen artışlar Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla belirlenen yeniden değerleme oranı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, bu orana göre 2024 yılında ne kadar trafik cezası ödenecek? Pasaport ve ehliyet almanın maliyeti ne olacak? İşte detaylar...
REKLAMI KAPAT X