"Gelişmekte olan ekonomilerin iklim hedefine ulaşması için yılda 2,8 trilyon dolara ihtiyacı var"

Okuma Süresi: 1 Dakika
Doviz.com
21.06.2023 16:39

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) gelişmekte olan ekonomilerin iklim hedeflerine ulaşabilmeleri için yılda 2,8 trilyon dolar yenilenebilir enerji yatırımına ihtiyaçları olduğunu açıkladı.

2022 yılında temiz enerji yatırımları toplamda 770 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, öngörülen harcama artışını karşılamak için hem kamu hem de özel finansmana ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor.

IEA ve IFC'nin "Gelişmekte Olan ve Gelişmekte Olan Ekonomiler İçin Temiz Enerjiye Özel Finansmanın Ölçeklendirilmesi" başlıklı raporunda, gelişmekte olan ekonomilerdeki temiz enerji projelerine yönelik finansmanın üçte ikisinin özel sektörden gelmesi gerektiği ifade ediliyor.

Rapora göre ayrıca mevcut 135 milyar dolar/yıl olan temiz enerjiye yönelik özel finansmanın, önümüzdeki on yıl içinde 1,1 trilyon dolara kadar çıkması gerekiyor.

IEA Başkanı Fatih Birol ise konuyla ilgili bir basın açıklamasında, "Yatırım ihtiyaçları, kamu finansmanının kapasitesinin çok ötesine geçmektedir. Bu nedenle, gelişmekte olan ekonomilerdeki temiz enerji projeleri için çok daha büyük ölçekte özel finansmanı hızla ölçeklendirmek acil bir ihtiyaç haline gelmiştir" dedi.

REKLAMI KAPAT X