Giorgetti, İtalya'nın kamu borcunu düşürmek için ihtiyatlı bir maliye politikası izlenmesinin gerektiğini ancak artan enerji maliyetleri ve resesyon riskinin bunu zorlaştırdığını belirtti.
İtalya Başbakanlık Müsteşarı Giancarlo Giorgetti, çarşamba günü parlamentoya yaptığı açıklamada, kuzey Avrupa ülkelerinin enflasyondan, güney ülkelerin ise resesyondan korktuğu görüşünü reddederek, tüm kıtanın şu anda enflasyon ve resesyonun el ele gittiği bir kabus senaryosuyla karşı karşıya olduğunu belirtti.
Giorgetti ayrıca, geçen yılın sonunda milli hasılanın %150,3'üne ulaşan ve Yunanistan'dan sonra Euro Bölgesi’ndeki en yüksek borçluluğa ulaşan İtalya’nın, borçlulukla mücadelesini zayıflatmadığını ancak enerji krizinin önceki ekonomik tahminleri tamamen altüst ettiğini söyledi.
Bu sebeple bu ay parlamentoya sunulacak ve yıl sonuna kadar onaylanacak 2023 yılı bütçesinin, enerji krizini de kontrol altına almayı amaçlayarak planlanacağını belirtti.
Ancak İtalya’da, yüksek enflasyonun baz etkisi nedeniyle 2022-2025 yılları arasında kamu borcunun, 50 milyar euro daha artması bekleniyor.
Yüksek enflasyon ve borçluluk yüzünden vatandaşların zarar görmesini istemeyen Giorgetti ise, “2014 ve 2020 yılları arasında harcanmamış olan AB yapısal fonlarını, şirketler ve aileler için gaz ve elektrik maliyetlerini azaltmak amacıyla kullanabiliriz. Ayrıca, enerji maliyetlerini 2023 yılının başında itibaren sürekli olarak izleyeceğiz. Gerekirse nisan ayına kadar etkileri azaltacak ilave tedbirler alabiliriz.” dedi.
Euro bölgesinin üçüncü büyük ekonomisi tüm bu gelişmelere rağmen, üçüncü çeyrekte beklenenden daha güçlü bir şekilde %0,5 büyümüştü. Ancak ülkede gelecek yılın başından itibaren daralma görülmesi bekleniyor.