Goldman Sachs'tan döviz kurlarına yönelik 'seçim uyarısı'

Okuma Süresi: 2 Dakika
Goldman Sachs'tan döviz kurlarına yönelik 'seçim uyarısı'
Doviz.com
02.03.2023 11:12

Goldman Sachs, dolar/TL’yi sabit tutmak için uygulanan önlemlerin ardından döviz rezervlerinin azalması sonrasında Türkiye’deki seçim ile birlikte döviz kurlarında ‘istikrarsızlık’ yaşanabileceği uyarısında bulundu. 

ABD merkezli çok uluslu yatırım bankası Goldman Sachs’tan Türk ekonomisine yönelik bir uyarı geldi. Bankanın ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil tarafından yayımlanan bilgi notunda, Türkiye’de döviz likiditesi risklerinin özel sektörden kamuya kaydığı belirtilerek, “Seçimlerin ardından gelecekte para politikasının nasıl olacağına dair belirsizlik, zamanında yönetilmesi gereken likidite risklerini beraberinde getiriyor” yorumunda bulunuldu.

Reuters’ın aktardığı bilgi notunda; seçime giderken döviz piyasasına ‘müdahale’ edildiği iddiasında bulunulurken, alınacak önlemlere rağmen TL’de değer kaybı yaşanabileceği belirtildi.

Goldman Sachs ekonomistleri ise Türkiye’de döviz likiditesi risklerinin özel sektörden kamuya kaydığını belirtti. 

Bankanın ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil tarafında kaleme alınan 1 Mart tarihli raporda, Merkez Bankası’nın da aralarında olduğu kamu kurumlarının döviz pozisyonlarına yönelik riskler ele alındı.

“Özel şirketlerin döviz riskleri önemli ölçüde azaldı ve aşırı risk seviyeleri öncesine dönererek ilave bir kırılganlığı ortadan kaldırdı” denilen raporda, “Ancak risk yok olmak yerine kamu sektörüne kaydı” ifadeleri yer aldı.

"Geleneksel net fonlama neredeyse yok oldu"

Raporda, “Kamu sektöründeki döviz açık pozisyonlarda yaşanan artış, şirketlerin döviz açık pozisyonlarındaki düşüşten daha yüksek oldu. Bu durumda hanehalklarının döviz cinsi tasarruflarının payını artırmaya devam etmeleri etkili oldu” denildi.

“Döviz açık pozisyonların yapısının, büyüklüğünden daha fazla problem yarattığını düşünüyoruz” görüşünü aktaran ekonomistler, bunun gerekçesini karşı tarafın yabancı yatırımcılardan ziyade yerli yatırımcılar olması olarak gösterdi.

Rapordaki değerlendirmeye göre, bu durum, özellikle TCMB’nin bankalarla yaptığı kur korumalı mevduat ve swapları ilgilendiriyor, ancak döviz cinsinden devlet tahvillerinin bile büyük bir kısmı yurtiçi yatırımcılarda bulunuyor.

Goldman Sachs ekonomistlerinin değerlendirmesine göre, geleneksel net fonlama (büyük ölçüde repo işlemleri) neredeyse yok olurken, swaplar bankalar için açık ara en büyük TCMB likidite fonlama kaynağı haline geldi.

Raporda ekonomistler döviz riskinin yapısından kaynaklanan ilave riskin, kısa vadeli doğasından kaynaklandığını, hem swapların hem de kur korumalı mevduatların maksimum vadeleri olduğunu, bu nedenle, bu iki piyasanın istikrarsız olması durumunda önemli likidite risklerinin söz konusu olduğunu belirtti.

REKLAMI KAPAT X