Goldman: Türkiye'de faiz oranları %40'a çıkabilir

Okuma Süresi: 1 Dakika
Goldman: Türkiye'de faiz oranları %40'a çıkabilir
Doviz.com
10.06.2023 14:21

Goldman Sachs ekonomisti Clemens Grafe, Türkiye’de ortodoks politikalara geçişin bir parçası olarak mevduat faizlerinin yüzde 40'a yükselebileceği öngörüsünde bulundu.

Türkiye'ye ilişkin tahminlerini revize eden yatırım bankası Goldman Sachs, ekonomi politikalarını yönetecek atamaların "tamamen ortodoks" yöntemler benimsemesi halinde faiz oranlarına ilişkin öngörüde bulundu.

Goldman Sachs, Türkiye'de Mehmet Şimşek'in Maliye Bakanı, Hafize Gaye Erkan'ın da Merkez Bankası Başkanı olarak atanmasının yeni yönetimde para ve mali ayarlamalara ihtiyaç duyulduğu anlayışının yaygın olduğuna işaret ettiğini belirtti.

İLGİLİ HABER Ekonominin patronu belli oldu: Erdoğan yeni kabineyi açıkladı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ni açıkladı.

Türkiye'ye ilişkin bir dizi tahminini revize eden banka, ekonominin istikrara kavuşturulmasının "döviz kurunda büyük ve süreksiz bir ayarlama gerektireceğini" kaydetti.

Bankanın ekonomistlerinden Clemens Grafe, müşterilerine gönderdiği bir bilgi notunda, her ne kadar bu aşamada para politikasının çerçevesi bilinmese de, "tamamen ortodoks politika yapıcılığın" döviz kurunun önceden ayarlanmasına izin vereceğini ve repo faizini ekonomideki faiz oranlarını sabitleyecek bir seviyeye yükselteceğini yazarak, "Bize göre bu durum, ortodoks bir politika yapıcının faiz oranlarını mevduat faizlerinin mevcut seviyesi olan yüzde 40'a yükselteceğini göstermektedir" dedi.

Grafe ayrıca döviz kuru ve enflasyon beklentisi istikrara kavuşmasının ardından, yıl sonunda faiz oranları hızla, büyük ihtimalle yüzde 25 civarına düşürülebileceğini de ifade etti. Banka, Türkiye'nin daha önce yüzde 2,9 olarak belirlediği yıllık gayrisafi milli hasıla tahminini ise yüzde 2,3'e düşürdü.

REKLAMI KAPAT X