Google ve Meta, Yeni Zelanda'da haber parası ödeyecek

Okuma Süresi: 2 Dakika
Google ve Meta, Yeni Zelanda'da haber parası ödeyecek
Doviz.com
06.12.2022 14:57

Yeni Zelanda, Google ve Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin kendi platformlarında kullandıkları ve paylaştıkları içerik için yerel medya şirketlerine tazminat ödemesini zorunlu kılmayı planlıyor.

Yeni Zelanda Yayın Bakanı Willie Jackson, pazar günü yaptığı açıklamada, Avustralya'daki benzer bir yasanın yanı sıra İngiltere ve AB'de de benzer mevzuatların hazırlandığını duyurdu.

Jackson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Google ve Meta gibi büyük dijital platformların yerel haberleri ücretsiz olarak sunması ve paylaşması adil değil. Haber üretmenin bir maliyeti var ve bunun ödenilmesi adil olur." dedi.

Jackson ayrıca, Yeni Zelanda medya kuruluşlarının özellikle de küçük ve orta ölçekli gazetelerin, geleneksel reklamcılığın internete kayması nedeniyle ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirterek, "Haber içeriklerinden yararlananların bunun için gerçekten ödeme yapmaları kritik önem taşıyor." dedi.

Jackson, Yeni Zelanda'nın önerdiği yasanın, büyük teknoloji şirketleri ve yayıncıların gönüllü olarak anlaşmaya varması için tasarlanan bir destek niteliği taşımasını istediklerini, anlaşmaya varılamaması halinde mevzuatın müzakere ve zorunlu pazarlık süreçlerini düzenleyebileceğini belirtti.

Meta'nın Bölgesel Politika Direktörü Mia Garlick ise, pazar gecesi e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “Teklif, haber endüstrisinin karşı karşıya olduğu uzun süredir devam eden dijital dönüşüm zorluklarını çözmeyecektir." dedi.

Google ve Facebook, Avustralya'da 2020 yılında "sürdürülebilir bir medya ortamı" yaratmak için tazminat ödenmesini zorunlu kılan bir yasayı kabul ettikten sonra, 2021 yılında bu ülkedeki yerel haber yayıncılarına ödeme yapmayı kabul etmişti.

REKLAMI KAPAT X