Gözler ağustos enflasyonunda: Zamlar enflasyonu nasıl etkileyecek?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gözler ağustos enflasyonunda: Zamlar enflasyonu nasıl etkileyecek?
Doviz.com
28.08.2024 14:22

Reuters anketine katılan ekonomistler, TÜFE'nin ağustos ayında aylık yüzde 2,64 artmasını, yıllık bazda ise baz etkisiyle yüzde 52,2 seviyesine gerilemesini bekliyor.

Ağustos ayı enflasyon rakamları 3 Eylül'de açıklanacak. Veri öncesi Reuters'ın dokuz ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre enflasyonun 2024'ün sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yüzde 38 tahmininin üstünde yüzde 42,95 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yıl sonu tahminleri bir önceki ankete göre sınırlı yükselse de anlamlı bir değişim göstermedi.

Ankette aylık tahminler ise yüzde 2,15 ile yüzde 3,1 arasında yer alırken genel beklenti ağustos ayında aylık yüzde 2,64 artış yönünde oldu. Yıllık bazda beklenti ise baz etkisiyle enflasyonun yüzde 52,2 seviyesine gerileyeceği yönünde oldu..

Yıllık TÜFE yüzde 61,78 seviyesinde

Yılbaşında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle ocak ve şubat ayında TÜFE sırasıyla aylık yüzde 6,7 ve yüzde 4,53 artış göstermişti. Mart ve nisan ayında TÜFE görece yavaşlasa da beklentilerin üzerinde seyretti ve aylık yaklaşık yüzde 3.2 arttı. Mayıs ayında ise TÜFE yüzde 3,37 artarak yıllık bazda zirvesine ulaştı. Haziran ayında aylık fiyat artışları da yüzde 2'nin altına düştü ve TÜFE yıllık olarak yüzde 71,60 seviyesinde gerçekleşti.

Temmuz ayında yıl ortasında sigara ve akaryakıt zamları başta olmak üzere vergi ve yönetilen fiyatlardaki artış sebebiyle enflasyon aylık hızlanarak yüzde 3,23 arttı. Fakat yıllık enflasyon baz etkisiyle yüzde 61,78'e geriledi.

Doğal gaz zammının etkisi

Ağustos ayı itibarıyla konutlarda kullanılan doğal gazın fiyatına yaklaşık iki yıldır ilk defa zam yapıldı. Doğal gazın TÜFE'de ağırlığı ile hesaplama yapan ekonomistler zammın enflasyona doğrudan 0,65 puan yükseltici etkisi olacağını belirtti.

İLGİLİ HABER Konutlarda kullanılan doğal gaza zam geldi Konutlarda kullanılan doğal gaza  bugünden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 38 zam yapıldı. Fiyat artışının nihai tüketiciye yansımasının Türkiye ortalamasının yüzde 24-25 olacağı belirtildi.
REKLAMI KAPAT X