Gözler S&P'de: Türkiye’nin kredi notu artar mı?

Okuma Süresi: 4 Dakika
Gözler S&P'de: Türkiye’nin kredi notu artar mı?
Doviz.com
03.05.2024 16:28

Finans piyasalarında gözler, piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen S&P’nin Türkiye’ye ilişkin kararına çevrildi. Peki, uzmanlar ne söyledi? İşte detaylar..

S&P'nin bugün piyasalar kapandıktan sonra Türkiye’ye ilişkin kararını yayımlaması bekleniyor. Analistler ise Türkiye'ye yabancı ilgisinin son dönemlerde arttığını belirterek, S&P raporunun önemine dikkati çekiyor.

Bu kararın Türkiye'ye yönelik pozitif bakışı etkilemeyeceğini de ifade eden uzmanlar, kuruluşun görünüm revizyonlarından 8-12 ay sonra not artışı kararı verdiğine vurgu yapıyor.

Daha önce S&P Global'in Türkiye için ilk rapor tarihi 3 Mayıs 2024, ikinci rapor tarihi 1 Kasım 2024 olarak açıklanmıştı. Buna rağmen kredi derecelendirme kuruluşlarının belirledikleri tarihlerde bir rapor açıklama zorunluluğu bulunmuyor.

Uzmanlar ne söylüyor?

Eral Karayazıcı - Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü

S&P'nin Türkiye'nin notunu yükseltmek için sinyali daha önce verdiğini Hürriyet'e aktaran Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı’nın konuyla ilgili değerlendirmesi şöyle:

“Üç büyük kredi kuruluşundan biri olan S&P, 5 ay kadar önce Türkiye’nin not görünümünü pozitife alarak 12-18 ay içinde not artırımı yapabileceği sinyalini vermişti.

Bugün o gün mü derseniz pekala mümkün ama bence olasılığı görece düşük. Çünkü hele de S&P not artışı kararı alırken acele etmiyor ve genelde görünüm değişiklerinden 8-12 ay sonra not artışı kararına imza atıyor.

Bu değerlendirmede not değişmezse bence negatif bir piyasa etkisi yaratmaz.

Diğer senaryoda yani notun artması durumunda ise refleks fiyatlama dediğimiz ilk perdede net pozitif etki görebileceksek de orta vadeli seyahat koordinatlarında bir değişiklik olmayacağını düşünüyorum.

Türkiye, toparlanan ileriye dönük enflasyon beklentileri, görece azalan risk primi ve oluşan rezerv birikimi ile pozitif bir patikada ilerliyor. Bu da piyasalara yansıyor ve sene başından bugüne borsa yükseliyor, döviz kurlarındaki artış da enflasyon oranının altında seyrediyor.”

Rıdvan Baştürk - Baştürk Finansal Danışmanlık Kurucusu

S&P'nin pozitif değerlendirmelerde bulunduğunu ancak enflasyon konusunda net pozitif çerçevenin oluşmadığını, beklentilerin pozitif olması durumunda not ve görünümün daha da pozitife gidebileceğini söyleyen Baştürk Finansal Danışmanlık Kurucusu Rıdvan Baştürk ise şunları söyledi:

“Bu gece kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P’nin Türkiye ile ilgili açıklama yapması bekleniyor. Türkiye’de Mayıs seçimlerinin ardından uygulanan para politikaları neticesinde kredi derecelendirme kuruluşları pozitif değerlendirmelerde bulunmuştu.

Mart ayında Fitch Türkiye’nin notunu uzun bir aradan sonra yükseltmişti. Diğer bir kurum olan Moody’s ise Aralık 2023’te pozitif beklentilere rağmen not ve görünümde bir değişikliğe gitmedi. S&P ise Kasım 2023’te notu sabit bırakırken görünümü yukarı çekmişti.

Piyasa beklentileri hem S&P’nin notu yukarı çekmesi yönünde. Not artışı gelse dahi Türkiye hala "büyük ölçüde spekülatif" kategorisinde yer alacak. Mayıs seçimlerinden sonra not ve görünüm tarafında pozitif gelişmeler olsa da Türkiye hala net bir yatırım yapılabilir ülke statüsünden uzak duruyor.

TCMB yaptığı son toplantıda faizi yüzde 50 seviyesinde bırakmıştı. Enflasyon konusunda ise beklentiler net bir pozitif çerçeve oluşturulamadı. Bu nedenle TCMB’nin faiz artırımına ara vermesi kredi derecelendirme kuruluşları açısından geleceğe dair bir negatif algı oluşmasına neden olabilir. Para ve maliye politika gerektiği gibi işler ve bu durum beklentilere net pozitif şekilde yansırsa gelecek süreçte not ve görünüm tarafı daha da pozitife gidebilir.

Bu geceki not artırım beklentisinin önemli bir kısmının borsa açısından fiyatlandığını düşünüyorum. Bu nedenle artırım gelmesi durumunda ekstra bir pozitif durum yaşanmasını beklemiyorum. Fakat bu beklenti gerçekleşmezse Pazartesi günü negatif hareketler izleyebiliriz. Borsada ana hikâye reel getiri üzerinden dönüyor. Türkiye’de cazip bir reel getiri oluşmaması nedeniyle borsa hala ön planda kalıyor. Çünkü dolar kurunun neredeyse kapalı bir piyasa haline geldiğini görmekteyiz. Yüksek faizler konut ve araç piyasasını da negatif etkilediği için getiri arayışında olanlar için borsa ön planda kalmaya devam ediyor. S&P’den gelecek pozitif veya negatif kararın TL kurları açısından önemli bir etkisi olmayacaktır.”

Kredi derecelendirme kuruluşlarının gözünden Türkiye

Fitch ise mart ayında Türkiye'nin kredi görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmiş, kredi notunu "B" seviyesinden "B+"ya yükseltmişti.

Moody's ise ocak ayında kredi notunu "B3" olarak teyit ederken, not görünümünü durağandan pozitife revize etmişti.

İLGİLİ ANALİZ Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları kararlarını nasıl alıyor? Yurt içi piyasalar odağını Moody's'in bu gece açıklaması beklenen karara çevirirken, kredi derecelendirme kuruluşlarının not kararlarını nasıl aldığını sizler için mercek altına aldık.

 

REKLAMI KAPAT X