Gram altın haftaya temkinli başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın haftaya temkinli başladı
Doviz.com
31.10.2022 09:55

Gram altın, cuma günü %2'ye yakın geriledikten sonra, Fed’in faiz artırım kararına ilişkin ipuçlarını bekleyerek haftaya temkinli bir açılışla başladı.

Gram altın, haftanın ilk gününde 982,80 seviyesinden yatay işlem görüyor.

Ons altın, bugün saat 09:45 itibarıyla %0,11 düşüşle ons başına 1.642,55 dolar seviyesinde işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, ons başına 1.643,80 seviyesinden yatay işlem görüyor.

Dolar endeksi, %0,16 artarak 110,8479 seviyesinden işlem görüyor. ABD gösterge 10 yıllık tahvil getirileri ise, %4 eşiğinin üzerinde tutunmaya çalışıyor.

Cuma günü ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, ABD tüketici harcamaları eylül ayında beklenenden daha fazla arttı.

ABD’den gelen bu veri, Fed’in üzerindeki enflasyon baskılarını da artırdı. Yüksek enflasyonla mücadelesine sürekli vurgu yapan Fed'in, bu sebeple 1-2 Kasım'daki para politikası toplantısında faiz oranlarını 75 baz puan daha artırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Fed'in faiz artırımları, sabit getirisi olmayan altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırırken, gram altını fiyatlayan doların ise güçlenmesine destek oluyor.

ECB yönetim konseyi üyesi Klaas Knot ise, pazar günü yaptığı açıklamada, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) aralık ayındaki bir sonraki para politikası toplantısında, faiz oranlarını 75 baz puan daha artırabileceğini söyledi.

Altın enflasyona karşı bir koruma aracı olarak görülse de yüksek faiz oranları sabit getirisi olmayan altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırarak, altına olan ilginin azalmasına sebep oluyor.

Bu gelişmelerin ardından, dünyanın en büyük altın yatırım fonu SPDR Gold Trust'ın varlıkları, cuma günü günü %0,28 düşüşle 922,59 tona geriledi.

Ancak, Diwali festivali geçen hafta Hindistan'da altın için yeni bir talep kaynağı oldu. Çin'deki tüketiciler ise, arzın düşük kalması sebebiyle hala yüksek primlere maruz kalıyor.

Fed’in faiz kararı öncesinde diğer değerli metaller ise karışık bir seyir izliyor.

Spot gümüş %0,52 düşüşle ons başına 19,16 dolara, platin %1,14 düşüşle 937,22 dolara indi. Paladyum ise, %1,09 artışla 1.925,52 dolara çıktı.

REKLAMI KAPAT X