Gto ve Bm Işbirliğiyle Kurulan Triko Atölyesi Açıldı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gto ve Bm Işbirliğiyle Kurulan Triko Atölyesi Açıldı
Doviz.com
26.03.2018 16:43

Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, (DHA)- BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) tarafından başlatılan, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen 'Suriye mülteci krizinin etkilerini hafifletmek için, Türkiye'deki ulusal kurumların desteklenmesi projesi' kapsamında, Gaziantep Ticaret Odası(GTO) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle oluşturulan endüstriyel düz örme triko atölyesinin açılışı yapıldı.

Hacı Sani Konukoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde oluşturulan ve mesleki eğitim kursu amacıyla oluşturulan atölyenin açılışına Vali Vekili Halil Uyumaz, Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği temsilcisi Hanna Zavalavi, GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu ile okulda eğitim gören öğrenciler ve öğretmenler katıldı.

Törende konuşan, Vali Vekili Halil Uyumaz, Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitime her zaman önem verdiğini aktararak, "Biz sadece kendi vatandaşlarımızın eğitimine değil Suriyeli misafirlerimizin eğitimine de önem veriyoruz. Ülkemizdeki Suriyeli misafir sayımızı herkes biliyor. Yine Gaziantep'te de 400 binin üzerinde Suriyeli kardeşimize ev sahipliği yapıyoruz. Yaklaşık 4 yıl gibi kısa bir sürede sadece Gaziantep'te 67 bin 400 Suriyeli öğrenciye eğitim veriyoruz. Öğrencilerin eğitimlerini kendi dilleriyle almasını sağlıyoruz. Çünkü kendi dillerinden vatanlarından kopmalarını istemiyoruz" dedi.

Hıdıroğlu ise mesleki eğitimin önemine değinerek, mesleki eğitimin memleket meselesi olduğunu söyledi. Hıdıroğlu, Geçen sene bir yola çıktık hocalarımızla ve Gaziantep'te triko sektörünü ele aldık. Görüşmelerimiz sırasında BM Yüksek Komiserliği ile de bir araya geldik. 100 milyon parça iş yapıyormuşuz. Gaziantep'te 100 milyon triko ürünü üretiliyor ve bunun bir mimarisinin, bir alt yapısının olması gerekli. Küresel pazarda zorlu bir rekabet var. Avrupa pazarında en yakın rakibimiz olan ve marka ürünleriyle küresel pazarda söz sahibi olan İtalya giyim ihracatında kilo başına 50 dolar kazanıyor. Biz ise kilo başına 20 dolar kazanıyoruz. Bunları ancak yeni teknolojilerle, yeni giyilebilir teknolojilerle, yeni trendlerle başarabiliriz. Bu anlamda mesleki eğitim büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Hanna Zavalavi de atölyenin açılış amacından bahsederek, "GTO ile beraber yürüttüğümüz triko sektörüne nitelikli elaman yetiştirmeye yönelik mesleki eğitim kursları kapsamında Suriyeli mülteciler ve yerel halka mesleki eğitimler düzenlemek amacıyla bu atölyeyi kurduk. Bu atölye, 'Suriye mülteci krizinin etkilerini hafifletmek için, Türkiye'deki ulusal kurumların desteklenmesi projesi' çerçevesinde AB ve Türkiye Cumhuriyeti finansal desteği ile kurulmuştur" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından GTO ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında okul-sanayi işbirliği protokolü imzalandı. Daha sonra ise atölyenin açılışı gerçekleştirildi.

REKLAMI KAPAT X