Güney Kore'den çip sektörüne destek

Okuma Süresi: 2 Dakika
Güney Kore'den çip sektörüne destek
Doviz.com
15.04.2025 09:39

Güney Kore, ABD’nin uygulamaya hazırlandığı yeni çip vergilerine ilişkin belirsizlik sürerken, yarı iletken sektörüne verdiği desteği yüzde 25 artırarak 33 trilyon won’a (yaklaşık 23,25 milyar dolar) çıkardı.

Güney Kore hükümeti, çip sektörüne yönelik destek paketini 33 trilyon won’a (yaklaşık 23,25 milyar dolar) çıkararak geçtiğimiz yıl duyurulan 26 trilyon won’luk paketi yaklaşık yüzde 25 oranında artırdı.

Yeni önlemler, ABD’deki belirsiz ticaret politikaları ve Çinli rakiplerin artan rekabeti karşısında sektör temsilcilerinin destek çağrılarına yanıt olarak açıklandı. Ticaret Bakanlığı dahil çeşitli bakanlıkların yaptığı ortak açıklamada, çip endüstrisine sağlanan mali yardım programının da 17 trilyon won’dan 20 trilyon won’a yükseltileceği bildirildi.

Güney Kore hükümeti, küresel pazarda artan üretim maliyetleri karşısında yerli firmaların rekabet gücünü koruyabilmesi için sektöre daha fazla finansman sağlayacak. Ülke, dünyanın önde gelen bellek çipi üreticileri Samsung Electronics ve SK Hynix’e ev sahipliği yaparken; çip tasarımı ve fason üretim gibi alanlarda bazı rakiplerinin gerisinde kalmış durumda.

Hükümet verilerine göre, 2024 yılında Güney Kore’nin yarı iletken ihracatı 141,9 milyar doları buldu ve toplam ihracatın yüzde 21’ini oluşturdu. Bu ihracatın 46,6 milyar doları Çin’e, 10,7 milyar doları ise ABD’ye yapıldı.

ABD Başkanı Donald Trump, hafta sonu yaptığı açıklamada, ithal yarı iletkenlere yönelik uygulanacak vergi oranlarını önümüzdeki hafta açıklayacağını söyledi. Trump, sektör içindeki bazı şirketler için esneklik sağlanabileceğini de belirtti.

Bu açıklamaların ardından Maliye Bakanı Choi Sang-mok, düzenlenen bir toplantıda, ABD’nin yarı iletken ve biyofarmasötik ürünlere yönelik başlattığı 232. Madde kapsamındaki soruşturmaların yerli firmalar üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek için Washington’la aktif temas halinde olacaklarını duyurdu.

Geçtiğimiz hafta da Güney Kore, ABD'nin otomotiv sektörüne yönelik tarifelerine karşı acil önlem paketi açıklamıştı. 

İLGİLİ HABER Çip sektörü DeepSeek sonrası kan kaybediyor Düşük maliyet ve yüksek verimliliğiyle öne çıkan DeepSeek-R1, Google ve OpenAI gibi rakiplerini geride bırakırken, çip üreticisi dev şirketlerin piyasa değerinde milyarlarca dolarlık kayıplara sebep oldu.
REKLAMI KAPAT X