Halkbank davasında kritik gün: ABD Anayasa Mahkemesi temyiz başvurusunu görüşecek

Okuma Süresi: 2 Dakika
Halkbank davasında kritik gün: ABD Anayasa Mahkemesi temyiz başvurusunu görüşecek
Doviz.com
17.01.2023 13:20

ABD’deki Reza Zarrab davasına 2019 yılında sanık olarak eklenen Halkbank'ın temyiz başvurusu duruşması bugün Washington'da Anayasa Mahkemesi’nde görüşülecek.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde 2016 yılında başlayan Reza Zarrab davasına 2019 yılında sanık olarak eklenen Halkbank için bugün kritik gün.

Halkbank, Türkiye’ye ait kamu kuruluşu olduğu için Egemen Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’na (FSIA) göre ABD’de bir ceza mahkemesinde yargılanamayacağı savunmasında bulunmuştu.

Bankayla ilgili temyiz başvurusu duruşması, bugün Washington'da Anayasa Mahkemesi’nde görülecek.

Halkbank ile başsavcılık bürosu, şimdiye kadar yazılı yöntemle mahkemeye sundukları savunma ve iddialarını bugünkü duruşmada sözlü olarak mahkeme heyetine anlatacak.

Halkbank’ın avukatları ve savcılık en fazla 30 dakikada iddia ve savunmalarını sunduktan sonra, mahkeme heyetinin sorularını da yanıtlayacak.

Gerekçeli kararın ne zaman açıklanacağı ise henüz belli değil. Bazı hukukçular birkaç ay içinde, bazıları ise 2023 yılı sonunda açıklanabileceği görüşünde.

Anayasa Mahkemesi’nin Halkbank’ın davasında vereceği karar, ABD’de FSIA'ya göre şimdiye kadar alınan kararlar için bir içtihadı birleştirme kararı niteliği oluşturacak.

Halkbank'a yöneltilen suçlamalar

Halkbank aleyhine New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde açılan davada şu suçlamalar yer alıyor:

ABD’yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak,

Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı İran’a para transferleri yaparak ihlal etmek için komplo kurmak,

ABD bankalarını dolandırmak,

ABD bankacılık ve finans sistemini dolandırmak amacıyla komplo kurmak,

Kara para aklamak,

Kara para aklamak amacıyla komplo kurmak.

Halkbank aleyhinde 15 Ekim 2019 tarihinde açıklanan 45 sayfalık iddianamede ayrıca Halkbank yönetiminin Türkiye hükümetinin üst düzey yetkilileri tarafından desteklendiği ve korunduğu da iddia edilmişti.

İddianamede, Halkbank’ın 2012 ve 2016 yılları arasında İran’ın uluslararası piyasalarda petrol ve doğal gaz satışından elde ettiği gelirin ülkeye girmesinde yardımcı olduğu iddia edilmişti.

İddianamede Halkbank’ın, İran’ın petrol ve doğal gaz satışından elde ettiği geliri harcamasına imkan veren bir mekanizmanın, paravan şirketler ağını kullanarak uygulanmasına yardımcı olduğu iddia edilmişti.

Halkbank’ın yaptığı transferlerin tutarının yaklaşık 20 milyar doları bulduğu öne sürülmüştü.

REKLAMI KAPAT X