Harvard Üniversitesi Küresel Sağlık ve Nüfus Bölümü’nün yaptığı bir araştırmaya göre, ABD’nin de aralarında olduğu 70 ülke, yaşlanan nüfusları nedeniyle kişi başı gelirlerinde olumsuz etkiler görecek.
ABD’de ortalama yaşam beklentisi son yıllarda çok değişmese de, ABD vatandaşları iki nesil öncesine göre 10 yıl daha uzun yaşıyor ve doğum oranlarının da 2007’deki 2,1’den 2022’de 1,7’ye gerilemesiyle hükümet bütçesinde emekli ödemelerinin payı giderek ağırlaşıyor.
Dünya genelinde de benzer bir durum görülürken, bir çok ülkede emeklilerin bütçe üzerindeki payı artıyor. Böylelikle, çalışan genç nüfusun sırtındaki yük de ağırlaşıyor.
Washington Examiner’da yer alan habere göre ise Harvard Üniversitesi Küresel Sağlık ve Nüfus Bölümü’nün yaptığı bir araştırma, ABD’nin de aralarında olduğu 70 ülkenin kişi başı gelirlerinde yaşlanan nüfus nedeniyle olumsuz etkiler görüleceğini ortaya koydu.
“Daha uzun yıllar çalışılması, büyümedeki kayıpları azaltabilir”
Harvard öğretim görevlileri Rainer Kotschy ve David Bloom ise, konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Nüfusların yaşlanmadığı durumda OECD ülkelerinde 2020-2050 yılları arasında ortalama yıllık yüzde 2,5’lik bir büyüme, nüfusların yaşlanması halinde ise büyümenin bunun 0,8 puan altında olması öngörülüyor” ifadelerini kullandı.
Yaşlanan nüfus etkisinin yol açtığı büyüme kaybının GSYH’nin yüzde 0,5’ine (ABD için hesaplanan etki bu) denk geldiği durumunda, demografik kayıp 1,2 trilyon dolar oluyor. Uzun çalışma ile bu kayıpların 630 milyar dolara düşmesi bekleniyor.
Emekli ödemelerinin payı Japonya’da %40, Türkiye'de %7
Yaşlanan nüfus sorunu en çok Japonya’da kendini gösteriyor. Buna göre emeklilerin kamu harcaalarındaki payı Japonya'da yüzde 40 seviyesinde bulunuyor.
Türkiye’de ise OECD raporuna göre 2060 yılına gelindiğinde 10 kişiden 4,5’i 65 yaşının üstünde olacak. Türkiye’de emekli maaşlarına yapılan ödemenin milli gelirdeki payı şu an ise yüzde 7 düzeyinde.