Haziranda durma noktasına gelen gıda enflasyonu yeniden ivme kazandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Haziranda durma noktasına gelen gıda enflasyonu yeniden ivme kazandı
Doviz.com
30.07.2024 10:26

Türk-İş verilerine göre haziranda %0,05 artış ile durma noktasına gelen gıda enflasyonu temmuz ayında aylık bazda %1,35 artış kaydederek yeniden ivme kazandı.

Türk-İş, temmuz ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Türk-İş verilerine göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını gösteren açlık sınırı 19 bin 234 TL'ye yükseldi. Açlık sınırı haziranda 18 bin 979 TL düzeyindeydi.

Böylelikle halen 17 bin 2 TL olarak uygulanan asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki makas 2 bin 232 TL'ye çıkmış oldu.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarını ifade eden yoksulluk sınırı ise temmuzda 62 bin 652 TL'ye yükseldi. Haziranda yoksulluk sınırı 61 bin 820 TL seviyesindeydi.

Gıda enflasyonu yeniden ivmelendi

Türk-İş verilerine göre gıda enflasyonu ise aylık %1,35, on iki aylık %64,99, yıllık ise ortalama %81,16 artış kaydetti.

Böylelikle haziranda %0,05 artış ile durma noktasına gelen gıda enflasyonunun yeniden ivme kazandığı görüldü.

Kaynak: Türk-İş

Türk-iş’ten fiyat artışlarına ilişkin yapılan değerlendirme ise şöyle oldu:

“Başta dar ve sabit gelirli çalışanlar ve emekliler olmak üzere neredeyse toplumun tüm kesimleri için insan onuruna yaraşır şartlarda yaşantılarını sürdürebilmeleri her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Konfederasyonumuz çalışanların geçim koşullarını ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla bu çalışmayı ortaya koymuştur. Temmuz ayı itibarıyla bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti ile net asgari ücret (vergi kesintisi olmadan) arasındaki fark 7.900 TL olmuştur.

Ailede çalışan sayısının genelde tek kişi olduğu ve ek bir gelirin söz konusu olmadığı durumlarda, elde edilen ücret geliri ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kalmakta ve ücretlerin yetersizliği tartışma konusu olmaktadır.

Gıda harcaması tutarına yılbaşına göre gelen ek yük 4.185 TL olmuştur. Tüm temel harcamalar için yapılması gereken harcama tutarı ise son yedi ayda 13.633 TL artış göstermiştir. Mevcut ekonomik ortamda emekçilerin alım gücü her geçen gün daha da zayıflamaktadır. Gelir artışlarında insan onuruna yaraşır bir tutar belirlenmediği sürece çalışanlar ve emekliler yoksullaşmaya devam edecektir.”

Kaynak: Türk-İş

İLGİLİ HABER KAMU-AR yeni açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMU-AR, temmuz ayına yönelik açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını paylaştı.
İLGİLİ HABER Enflasyon ve dolar/TL'ye yönelik beklenti anketi sonuçlandı Foreks Haber, ekonomistlerin katılımıyla gerçekleştirdiği beklenti anketinde, temmuz ayı enflasyonu ve yıl sonu dolar kuruna ilişkin beklentileri belirledi. 
REKLAMI KAPAT X