Dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı olan Hindistan ülkede artan gıda fiyatları sonrası yarı haşlanmış pirinç ihracatına kısıtlama getirmeyi değerlendiriyor. Gerçekleşmesi durumunda bu hamlenin küresel arzı daha da daraltması bekleniyor.
Konuyla ilgili bilgi veren kaynaklara göre hükümet, yarı haşlanmış pirinç sevkiyatına vergi getirmeyi düşünüyor.
Öte yandan Bloomberg'e bilgi veren kaynaklar, konuyla ilgili henüz net bir karar verilmediğini de belirtti.
Asya’da pirinç fiyatları, Güney Asya ülkesinin bazı ürünlerin ihracatını yasakladığını açıklması ve Tayland’ın üretim görünümüne dair endişelerle bu ay 15 yılın zirvesine çıkmıştı.
Hindistan’da iktidarda olan Modi hükümeti önümüzdeki yılın başlarında yapılacak seçimler öncesinde gıda fiyatlarını düşürme çabalarını hızlandırmış ve son olarak artan soğan maliyetini gündemine almıştı.
Hindistan hali hazırda kırık pirinç ve basmati olmayan beyaz pirincin ihracatını yasaklamış durumda. Ülkede buna ek olarak buğday ve şeker ihracatı ve bazı mahsullerin stoklanması da kısıtlandı.
Hindistan aynı zamanda buğdaya uygulanan yüzde 40’lık ithalat vergisini kaldırmayı ve arzı iyileştirmek için devlet rezervlerinden domates ve tahıl satmayı değerlendiriyor.
Pirinç, yağmur mevsiminde Hindistan’ta yetiştirilen en önemli temel gıda ürünü olarak değerlendiriliyor.
Ülkenin pirinç yetiştiren önemli eyaletlerinden Bengal, Uttar Pradesh, Jharkhand, Bihar, Chhattisgarh ve Andrha Pradesh’te yağışların bu sezon şu ana kadar normalde yüzde 15 daha düşük olması yurt içi arzla ilgili endişeleri artırmıştı.