HSBC, krizi fırsata çevirdi: SVB İngiltere'yi satın alıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
HSBC, krizi fırsata çevirdi: SVB İngiltere'yi satın alıyor
Doviz.com
13.03.2023 10:38

Sky News'ta yer alan habere göre HSBC, ABD'de 2008 mali krizinin ardından en büyük banka iflası olan Silicon Valley Bank'ın (SVB) İngiltere varlıklarını satın almaya hazırlanıyor.

10 Mart itibariyle SVB İngiltere'nin borcunun 5,5 milyar sterlin, mevduatlarının yaklaşık 6,7 milyar sterlin civarında olduğu ifade edilen haberde; HSBC'nin, Silicon Valley Bank'ın İngiltere varlıklarını satın almaya hazırlandığı bildirildi.

İngiltere Merkez Bankası'ndan yapılan ayrı bir açıklamada ise SVB İngiltere'nin HSBC'ye satılma işleminin banka tarafından kolaylaştırıldığı belirtildi. İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt da SVB UK müşterilerinin mevduatlarının korunacağını ve vergi mükelleflerinden bir para çıkmadığını belirtmişti.

2008 krizinden beri en büyük banka iflası olmuştu

Kaliforniya merkezli SVB'nin, 21 milyar dolarlık tahvil pozisyonunu yaklaşık 1,8 milyar dolar zararla kapatması ve 2 milyar doların üzerinde sermaye artırımına gideceğini duyurması sonrası hisse fiyatı yüzde 60'ın üzerinde değer kaybetmişti.

Bazı girişim sermayesi yatırımcılarının şirketlere paralarını bankadan çekmelerini tavsiye etmesi sonrası bankanın kayıplarının sürmesiyle işlemleri askıya alınmıştı.

FDIC, 10 Mart'ta piyasalarda düşüşe neden olan SVB'ye kayyum atandığını bildirirken, SVB'nin bu yıl iflasa uğrayan ilk FDIC sigortalı kurum olduğu kaydedilmişti.

SVB'nin iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana ABD'de kayıtlara geçen en büyük banka iflaslarından biri olmuştu. Bu türden en büyük iflas, 2008'deki kriz sırasında Washington Mutual tarafından yaşanmıştı.

REKLAMI KAPAT X