IATA, salı günü yaptığı açıklamada, yaklaşık iki yıl süren Covid-19 kısıtlamalarının ardından hava yolculuğunun yeniden canlanmasıyla küresel hava yolu endüstrisinin 2019'dan bu yana ilk kez önümüzdeki yıl yeniden kârlı hale gelecebileceğini söyledi.
Hava yolları pandemi nedeniyle 2020 ve 2021'de derin kayıplar yaşamıştı. Bazı hava yolu şirketleri bu durumla başa çıkmakta zorlanırken, küresel çapta sektör ise kısmen toparlanma gösterdi.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ise, önümüzdeki yıl sektör için 4,7 milyar dolar net kâr beklediğini açıkladı. IATA ayrıca, 2022 yılı için sektör genelindeki zarar tahminini ise 9,7 milyar dolardan 6,9 milyar dolara indirdi.
IATA Genel Müdürü Willie Walsh, 2023 yılında kâra dönüleceğine ilişkin öngörüyü yorumlarken, "Hükümetlerin dayattığı pandemi kısıtlamalarının yol açtığı mali ve ekonomik zararın boyutu düşünüldüğünde bu büyük bir başarıdır." dedi.
Ancak eski British Airways ve IAG CEO’su yüksek maliyetleri ve tutarsız hükümet politikalarını gerekçe göstererek, birçok hava yolunun önümüzdeki yıl da zorlanabileceği uyarısında bulundu.
IATA, küresel hava trafiğinin ise 2024 yılına kadar ABD'nin öncülüğünde Covid öncesi seviyelere döneceğine inandığını belirtti.
IATA Baş Ekonomisti Marie Owens Thomsen ise, sektöre ilişkin son tahminler üzerindeki riskin aşağı yönlü olmaya devam ettiğini belirtti. Ayrıca, kilit değişkenin Çin olacağını vurgularken, 2023 yılının görünümüne ilişkin bir diğer riskin de bazı ekonomilerin resesyona girmesi olduğunu söyledi.
IATA Genel Müdürü Willie Walsh, hava yolu şirketlerinin krizlerin en kötüsünü atlattığını, ancak Avrupa pazarının izlenmesi gereken bir alan olmaya devam ettiğini söyleyerek, "Hala finansal baskı olduğu açık, aradaki fark, hava yollarının artık nakit yaratıyor olması. Likidite kritik bir konuydu." değerlendirmesinde bulundu.