IEA: 2023'te petrol fiyatlarında ralli gerçekleşebilir

Okuma Süresi: 1 Dakika
IEA: 2023'te petrol fiyatlarında ralli gerçekleşebilir
Doviz.com
14.12.2022 15:42

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2023 yılında Rusya'daki üretimin düşmesiyle petrol fiyatlarında yeni bir rallinin gerçekleşebileceği uyarısında bulundu. 

IEA, çarşamba günü konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Kış aylarında petrol üretiminde yaşanabilecek bir daralmaya doğru ilerlerken, gerçekleşebilecek bir fiyat rallisi göz ardı edilemez." dedi.

Paris merkezli enerji gözlemcisi ayrıca, AB'nin getirdiği tavan fiyat sınırlamasının, önümüzdeki yıl Rusya'nın petrol üretimini yüzde 14 azaltmasını beklediğini söyledi.

Rusya'ya tavan fiyat uygulamasının yürürlüğe girmesinden önce kasım ayında ülkenin petrol ihracatının yükseldiği de belirtildi. Ancak tavan fiyat uygulamasıyla petrol üretiminin seneye günlük 1,4 milyon varil düşebileceği tahminine yer verildi.

Rusya'nın üretiminin düşmesi durumunda ise, varil başına 80 dolara kadar gerileyen petrol piyatlarının yükselişe geçerek bir ralli gerçekleştirebileceği vurgulandı.

IEA ayrıca, "Düşük petrol fiyatları, yükselen enflasyonla karşı karşıya kalan tüketiciler için memnuniyet verici bir rahatlama olurken, ambargoların Rus ham petrolü ve ürün arzı üzerindeki tam etkisi görülmedi." dedi.

Küresel ekonomik zorluklar ve en büyük petrol ithalatçısı Çin'deki talebe ilişkin endişeler ise bu yıl petrol fiyatlarındaki artışların çoğunun silinmesini sağlamıştı. Ancak IEA, bazı bölgelerdeki talebin şaşırtıcı derecede güçlü kalmaya devam ettiğini söyledi.

REKLAMI KAPAT X