IEA'dan Avrupa'ya gaz kıtlığı uyarısı

Okuma Süresi: 2 Dakika
IEA'dan Avrupa'ya gaz kıtlığı uyarısı
Doviz.com
12.12.2022 15:57

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, AB'nin gelecek yıl daha ciddi bir gaz kıtlığıyla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB) kış için yeterli gaza sahip olduğunu ancak Rusya'nın gaz tedarikini daha da kesmesi halinde gelecek yıl zorlukla karşılaşabileceğini belirterek, hükümetleri enerji tasarrufu yapmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını genişletmek için daha hızlı hareket etmeye çağırdı.

Rusya'nın bu yıl gaz sevkiyatını kesmesine rağmen, Avrupa'nın depoları doldurmak için aldığı acil önlemlerle ciddi bir sorunu önceden engellediğini belirten Birol, ılıman hava şartlarının da yakıta olan talebi azaltan önemli bir faktör olduğunu belirtti.

Ancak Birol, önümüzdeki yıl Avrupa için bu yıl yaşanan enerji krizinden daha zorlu bir sınavla karşı karşıya kalınabileceğini söyleyerek, Çin'in gaz talebinin Covid-19 karantinasının neden olduğu düşük seviyelerden toparlanması halinde, AB'nin 2023 yılında 27 milyar metreküplük (bcm) bir gaz açığıyla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

AB verilerine göre ise 2021 yılında AB'nin toplam gaz tüketimi 412 milyar metreküp olmuştu.

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, düzenlediği basın toplantısında, bu açığın ciddi bir sorun olduğunu belirterek, AB'nin acil müdahale önlemleri olmasaydı açığın 60 milyar metreküp civarında olabileceğini ifade etti.

Fatih Birol ayrıca, olası açığın  enerji tasarrufu için sübvansiyonların ve politikaların genişletilmesiyle önlenebileceğini de sözlerine ekledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, Avrupa’da gaz tedarikinin bu kış için güvenli olduğunu ve 27 ülkeli AB'nin bir sonraki kış için hazırlandığını söyledi.

Etiketler: IEA AB doğal gaz
REKLAMI KAPAT X