Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı'nın temeli atıldı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı'nın temeli atıldı
Doviz.com
25.09.2023 15:55

Nahçıvan'da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in görüşmesi sona erdi. Görüşme sonrası Iğdır-Nahçıvan Doğal gaz Boru Hattı temel atma imza töreni gerçekleştirildi.

Nahçıvan'da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in görüşmesi sona erdi.

Görüşme sonrası Iğdır-Nahçıvan Doğal gaz Boru Hattı temel atma imza töreni gerçekleştirildi.

İki lider imza töreni sonrasında ortak basın açıklamasında bulundu.

Aliyev'in burada yaptığı konuşmadan öne çıkanlar ise şöyle oldu:

"Ermenistan Azerbaycan'a karşı işgalcilik siyasetini benimsemiştir. Azerbaycan'ın büyük oğlu Hayvar Alıyev'in liderliği ile Nahçıvan'ı koruyabildik. Ermenistan Nahçıvan'ın tüm elektrik ve gazını kesmiştir. 15 yıl Nahçıvan gazsız yaşamıştır. 2005’te İran ile imzalanmış anlaşmaya göre mübadele yolu ile İran’dan Nahçıvan’a gazın verilmesi temin edilmiştir.

"Nahçıvan'da güneş enerjisi santrali kurulacak"

Türkiye Azerbaycan ilişkileri daha da gelişecek. Nahçıvan'da güneş enerjisi santrali planlarımız var.

Gelecekte Nahçıvan’dan bin megawatt hacminde Türkiye’ye yeşil enerji ihracı mümkün olacaktır.

Türkiye ile birbirimize destek vererek biz bölgesel konuları da doğru istikamete yöneltiyoruz. Bölgede barış ve istikrar olsun, savaş olmasın istiyoruz.

"Ermenistan şartlarımızı kabul etti"

Ermenistan ordusu 24 saatte teslim oldu şartlarımızı kabul etti. Karabağ’da yaşayan Ermenilere yardım gönderildi. Karabağ’da yaşayanlar Azerbaycan vatandaşıdır.

"Manevi desteğinizi unutmayacağız"

Türkiye'nin kardeşlik adımını gördük. Azerbaycan halkı manevi desteğinizi unutmayacak.

Aziz gardaşım bu hadise baş verdiğinde siz Amerika’daydınız. Orada dünyanın en ahali kürsüsünden Azerbaycan devletini ifade eden adaletli beyanatlar vermiştiniz. Karabağ, Azerbaycan toprağıdır.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının kapasitesi 1 milyondan 5 milyon tona çıkarılacak."

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satırbaşları da şöyle:

"Haydar Aliyev'i doğumunun 100. yılında rahmetle yad ediyorum. Hazar geçişli ortak koridorun önemi çok daha iyi anlaşıldı.

Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı, Azerbaycan ile enerji ortaklığımızı derinleştirecek. İlişkilerimizi daha da artıracak adımlar atacağız."

REKLAMI KAPAT X