İhracat iklimi üst üste 6 kez geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
İhracat iklimi üst üste 6 kez geriledi
Doviz.com
08.11.2023 11:52

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) hazırladığı İhracat İklim Endeksi ekim ayında da eşik değerin altında kalarak üst üste 6 kez gerileme kaydetti.

İhracat ikliminde 2023 başından bu yana en belirgin bozulma kaydedilirken, zayıflığın ana kaynağı Avrupa olmaya devam etti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi eşik değer 50’nin altında kalarak Ekim 2023'te 48,5’e geriledi üst üste altıncı kez düştü. Söz konusu oran eylül ayında 49 idi.

Endekste 50’nin üzerinde ölçülen tüm değerler ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Avrupa pazarlarındaki daralma gerilemede etkili oldu

İSO verilerine göre endeks eylüldeki 49 seviyesinden 48,5’e gerilerken, ihracatçılar yılın son çeyreğinin başında zorlu talep ortamıyla karşı karşıya kalmaya devam etti.

Zayıflık yine büyük ölçüde Avrupa’daki ana ihracat pazarlarında süregelen yavaşlamadan kaynaklandı.

Türk imalat sektörü ihracatının en büyük on pazarından yedisinin bulunduğu Avrupa’da, İspanya hariç tüm pazarlarda ekim ayında daralma kaydetti.

Endeks hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Türk imalat sanayi ihracatçıları, ekim ayında da Avrupa ekonomisinin içinde bulunduğu zor durumdan etkilenmeye devam etti. İktisadi faaliyetin birçok önemli ihracat pazarlarında gerilemesi, genel iklimin bozulmasına yol açtı” dedi.

Büyümenin gerçekleştiği pazarlar

Talebi olumlu yönde etkileyen pazarların büyük bölümü yine Orta Doğu'da yer aldı.

Büyümenin son dört ayın en yüksek temposuna ulaştığı Birleşik Arap Emirlikleri, anket paneli kapsamında en hızlı genişleyen pazar oldu.

Bir diğer önemli ihracat pazarı olan Rusya’da ise üretim ekim ayında güçlü bir şekilde artmaya devam etti. Böylece ekonomik aktivite son dokuz ay boyunca büyüme kaydetti.

Dördüncü çeyreğin başında güçlü performans gösteren diğer pazarlar ise Asya ülkeleri oldu.

Hindistan’da büyüme yüksek temposunu korurken; Singapur, Endonezya ve Filipinler ise kayda değer üretim artışlarıyla öne çıktı.

Harker ise konuyla ilgili, “ABD ekonomisindeki dayanıklılık belirtilerinin yanı sıra Asya ve Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde gözlenen büyüme ise genel tablodaki bozulmaya engel olamadı. Bu nedenle, yeni ticaret arayışlarına yönelen imalatçılar dünyada ekonomik durumun daha güçlü seyrettiği bölgelere odaklanmaya karar verebilirler” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Bakan Bolat: Türkiye E-İhracat Platformu'nu hayata geçireceğiz Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye E-ihracat Platformu ile ihracatçıları dijital ortama taşıyacak ve yeni nesil teknolojilerin kullanılacağı milli bir platformu hayata geçireceklerini söyledi.
REKLAMI KAPAT X