İhracatçılara 11 bankadan vadesiz kredi

Okuma Süresi: 2 Dakika
İhracatçılara 11 bankadan vadesiz kredi
Doviz.com
28.08.2023 11:44

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile 11 banka arasında 1 milyar dolar hacminde vadesiz ihracat kredi paketi protokolü imzalandı. Buna göre KOBİ'lere 1 milyon dolar, KOBİ dışı müşterilere de 5 milyon dolar kredi verilecek.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile 11 banka arasında vadesiz ihracat kredi paketi protokolü imzalandı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar, “TBB üyesi 11 banka ile yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat paketi üzerinde anlaşma yapmak üzere toplanmış bulunuyoruz. KOBİ müşterilerimiz için 1 milyon dolar, KOBİ dışı müşteriler için 5 milyon dolar. TL cinsi krediler de 20 milyon TL ya da 100 milyon TL KOBİ ve KOBİ dışında” dedi.

Çakar, ödeme şekline ilişkin olarak da şunları söyledi:

“36 ay üst vadeli çünkü ‘vadesiz’ kavramı içeriğinde borçlu cari hesap şeklinde ya da 24 ay vadeli taksitli kredi şeklinde kredi kullanabilecekler.

Müşterimizin kredibilitesi esas olacak ama vesaik mukabili olduğu için yani kredi kullandığı bankaya vesaik getirmek durumunda olacağı için sürecin kolay olacağını öngörüyoruz.”

TBB Başkanı: 115 bin ihracatçı müşterimiz var

Çakar, “115 bin civarında ihracatçı müşterimiz var. 1 milyar doların üzerinde 52 ülkeye ihracat yapıyoruz. Cari açığı aza indirgemek açısından ihracatı desteklemek gerekir. İhracatçı müşterilerimize yönelik olarak TBB ile TİM arasında yapılan işbirliğinin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

“Yeşil dönüşüm için de paket gelecek”

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “İhracat rakamları büyüdükçe finansman ihtiyacı da aynı oranda artıyor. Büyük hedeflere ulaşmanın en önemli kilidi finansman. Bu kilidin anahtarı da bankalarımızda. Yüksek enflasyon ve finansman darboğaz sürecinde yine bankalarımızla beraber yol alacağız. Ortak bir derdimiz var: Türkiye’nin ekonomisini büyütüp, refahını artırmak. İhracatçılarımızın finansmana erişiminde yeni bir pencere açıyoruz” dedi.

115 bin ihracatçı adına kamu ve özel bankalarımıza teşekkür eden Gültepe, bu kredi paketinin yanı sıra sürdürülebilir yeşil dönüşümün finansman ihtiyacı için de bankalarla çalışmalarının devam ettiğini belirtti ve “Kapsamlı ve hassas yürütülen bu çalışma tamamlanınca o paketi de paylaşacağız” diye konuştu.

İLGİLİ HABER Şimşek'ten KOBİ'lere yönelik yeni talimat: Limitler artacak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KOBİ'ler için kredi garanti tutarının artırılması talimatını verdi.
REKLAMI KAPAT X