İki yılın en iyi yüksek cari fazlasını ekonomistler nasıl değerlendirdi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
İki yılın en iyi yüksek cari fazlasını ekonomistler nasıl değerlendirdi?
Doviz.com
13.11.2023 14:55

Cari işlemler dengesi, eylül ayında 1,88 milyar dolar ile iki yılın en yüksek fazlasını verirken; ekonomistler, sosyal medya hesaplarından açıklanan veriyi değerlendirdi.

Cari işlemler dengesi, eylül ayında 1,88 milyar dolar ile iki yılın en yüksek fazlasını verdi.

Cari dengenin ticaret açığındaki daralma ve turizm desteğiyle 1,4 milyar dolar fazla vermesi bekleniyordu. Net hata ve noksan kalemi ise eylülde 208 milyon dolar oldu.

İLGİLİ HABER Cari denge eylülde beklentileri aştı: İki yılın en yüksek fazlasını verdi Cari işlemler dengesi, eylül ayında piyasa beklentilerinin üzerine çıkarak 1,88 milyar dolar fazla verdi. Net hata ve noksan kalemi ise eylülde 208 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Ekonomistler ise açıklanan veriyi şöyle değerlendirdi:

Mahfi Eğilmez: Cari açık Eylül ayında 12 aylık olarak 51,7 milyar dolar oldu (OVP'de öngörülen GSYH'nin % 4,8'i.) Cari açık ve talep düşüyor, büyüme hız kesiyor.

Atilla Yesilada: Eylül'de ekonomide ufak bir cari fazla var, yani döviz girişi çıkışını aşmış. TCMB rezervleri ve kur hareketlerine bakarak, cari dengenin Ekim'de de fazla vermiş olması muhtemel. Kasım'da yüksek dış borç çevrimine karşın, kur kontrollü gidiyor.

İbrahim Ünalmış: Eylül ayında 1,8 milyar dolar cari işlemler fazlası var. Cari fazla ekonomik aktivitedeki yavaşlama ile uyumlu. Finans hesabından gelen 5,6 milar dolarlık giriş ile birlikte rezervlerde 7,6 milyar dolarlık artış meydana geldi. Net hata noksan sermaye girişi yönünde 0,2 milyar dolar.

Ocak-eylül döneminde cari işlemler açığı 40,8 milyar dolar. Bu dönemdeki 28,6 milyar dolarlık sermaye girişi sonrası rezerv değişimi -10,9 milyar dolar. Bir başka deyişle, cari işlemler açığının 10,9 milyar doları rezervler yolu ile finanse edildi. Net hata noksan giriş yönünde 1,4 milyar dolar seviyesinde. Geçen yıl aynı dönemde 20,5 milyar dolarlık girişi vardı. Mevcut net hata noksan kabul edilebilir seviyede.

Burcu Aydın Özüdoğru: Eylül ayında 1,8 milyar dolar cari fazla verildi. Altın/enerji hariç fazla 7,1 milyar dolar. Bunda 5 milyar dolar ile turizm gelirleri etkili oldu. Önümüzdeki 6 ayda turizm gelirleri düşecektir. Cari dengede iç talep, emtia fiyatları ve AB’den gelen talep belirleyici olacaktır.

REKLAMI KAPAT X