Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el araç pazarındaki fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için aldığı yeni kararlar, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlamasının yapılamaması için yönetmelikte değişikliğe gidildi.
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre; 1 Ocak 2024 tarihine kadar, ikinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması ve satılması yasaklandı.
Karara göre ayrıca araçların satışına yönelik ilan verilmesine aracılık eden gerçek veya tüzel kişiler, bu karara aykırı ilan girişi yapanları ilan yayımlanmadan önce uyarmakla ve aykırı ilanlar ile ilan sahiplerine ilişkin tüm bilgileri Ticaret Bakanlığı'na iletmekle yükümlü olacak.
Uyarma yükümlülüğü ise ilan verene taşıtın üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatı bilgisini ve girişi yapılmak istenen ilan fiyatının bu yönetmeliğe aykırılık teşkil edeceği bilgisini içerecek.
Bakanlık, ikinci el motorlu kara taşıtlarının sınıfını, markasını, tipini, cinsini, model yılını ve aksesuar ve/veya donanım eklenmesi halinde, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerine eklenebilecek azami tutar ve/veya oranı belirlemeye de yetkili olacak.
Yönetmelik 15 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.
300 bin liraya kadar ceza
Tüm gerçek ve tüzel kişiler, ilan verilmesi aşamasında düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek ilanlar hakkında "ilan platformları" tarafından uyarılacak.
Uyarıya rağmen, söz konusu kısıtlamaya aykırı olarak verilen ilanlar ile ilan verene ilişkin bilgiler, ilan platformu tarafından Ticaret Bakanlığı'na iletilecek.
Bu düzenlemeye aykırı her ilan, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilecek ve ilan verenler hakkında ilan başına 300 bin liraya kadar ceza uygulanabilecek.
Kaynak: Resmi Gazete
TIKLAYIN: Yeni torba yasa ile neler değişecek?