İkinci el araçların ilanda kalma süresi 60 güne çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
İkinci el araçların ilanda kalma süresi 60 güne çıktı
Doviz.com
25.09.2024 16:26

Parasal sıkılaşmanın bir sonucu olarak piyasada yaşanan nakit sıkışıklığı otomobillere yönelik iştahı düşürürken, sıfır araçlarda gerçekleşen kampanyalar ise ikinci el araçlara yönelimi durma noktasına getirdi.

Merkez Bankasının uyguladığı sıkı para politikası bu yıl genelinde konut ve otomobile olan talebi düşürürken, araç bulunurluğu ve kredi kampanyalarının cazipliği ise talebin sıfır araçlara kaymasına yol açtı. Böylelikle ikinci el araçlarda satış süreleri de uzamaya başladı.

VavaCars’ın kamuya açık verilerin analizini yaparak hazırladığı çalışmaya göre Ağustos 2023'te ikinci el araçların ilanda kalma süresi ortalama 35 gün olurken, bu yılın ağustos ayında bu süre 60 güne yükseldi.

Öte yandan yapılan çalışma, araçların yakıt tipinin, yaş durumunun, satışa sunulduğu ilin ve renginin ilanda kalış süresine önemli etki ettiğini gösterdi.

Yakıt tipine göre satışlar

Analiz sonucunda 2024'ün yaz aylarında yakıt tipine göre en az süre ilanda kalan ikinci el araçlar hibrit araçlar oldu. Hibrit araçları benzinli ve daha sonra dizel araçlar takip etti.

İLGİLİ HABER Avrupa elektrikli otomobilden hibrite dönüyor Temmuz ayında bataryalı elektrikli ve şarjlı hibrit otomobil satışları sırasıyla yıllık bazda yüzde 10,8 ve yüzde 14,1 düşerken, hibrit-elektrikli otomobil satışları yüzde 25,7 arttı.

Yeni araçlar daha hızlı satıldı

İlandaki araçların yaşı incelendiğinde ise 8 yaşındaki araçların ilanda kalma süresinin 62 günü bulduğu, 1 yaşındaki araçların ilanda kalma süresinin ise 40 gün olduğu görüldü.

En çok beyaz renk var

VavaCars'ın gerçekleştirdiği analize göre ilanlarda en çok beyaz renkli araçlar yer aldı. Araçların rengine göre ilanda kalma süreleri incelendiğinde ise ortalama 53 gün ile gri renkli araçların en az süre ilanda kalan araçlar olduğu, siyah renkli araçların ise ortalama 65 gün boyunca ilanda beklediği görüldü.

İLGİLİ HABER Otomobilde hangi renk daha fazla değer kaybettiriyor? ABD’de 1,3 milyondan fazla 3 yaşındaki ikinci el araç üzerinden yapılan araştırma ile otomobillere en fazla değer kaybettiren renkler belli oldu.

En uzun süre İstanbul'da

Analizin büyükşehirler bazındaki sonuçlarına göre ise ikinci el araçların ortalama ilanda kalma sürelerinde en uzun zaman dilimi İstanbul'da yaşanıyor. Çalışma sonuçlarına göre ikinci el araçların ortalama ilanda kalma süresi, İstanbul'da 60, Antalya'da 59, İzmir'de 57, Ankara'da 54, Bursa'da 52, Adana'da 50 gün olarak gerçekleşiyor.

İLGİLİ HABER Ticaret Bakanlığından ikinci el araç satışına ilişkin uyarı Ticaret Bakanlığı, 27 Eylül'de zorunlu hale gelecek Güvenli Ödeme Sistemi'nde mağduriyet yaşanmaması için notere gidilmeden önce satıcının, anlaşmalı banka, elektronik para veya ödeme kuruluşunun internet ya da mobil sitesindeki menü üzerinden kendisine, alıcıya ve taşıta ilişkin bilgileri kaydetmesi gerektiğini bildirdi.
REKLAMI KAPAT X